Δήμαρχος Πάρου: «Ποια Πάρο θέλουμε; Ναι στην ανάπτυξη με σεβασμό στον τόπο μας»

25 Οκτωβρίου 2022 14:27

Συνέντευξη παραχώρησε στο psts.gr o Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος.

Ο κ. Κωβαίος, αναφέρθηκε στο μέλλον της Πάρου και στα υπαρξιακά ζητήματα που τίθενται για το νησί από εδώ και στο εξής. Μίλησε για το όραμά του σχετικά με τον τουρισμό του μέλλοντος στη βάση της βιωσιμότητας, της αυτάρκειας και της αειφορίας, το εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής σεζόν στο νησί.

Αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή οικιστικού ελέγχου αλλά και στο στοίχημα της αύξησης της αγροτικής παραγωγής η οποία θα πρέπει να συνδέεται με την τοπική εστίαση και κατανάλωση.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πάρου, εστίασε στη σημασία των υποδομών αλλά και στην εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας που θα αφορά στην ανάπτυξη η οποία οφείλει να σέβεται το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις αξίες του νησιού.

Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος:

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο τουρισμός, η επονομαζόμενη ήπια ισχύς της χώρα μας, συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτός από 135 δις ευρώ, ήρθαν 250εκ. επισκέπτες οι οποίοι είχαν πολύ καλή εμπειρία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη φήμη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πάρος, ένα παραδοσιακό Κυκλαδονήσι και ταυτόχρονα ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς παγκοσμίως, συνέβαλε ιδιαίτερα στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και στο ΑΕΠ της χώρας χάρη στον τουρισμό, καθώς και στην ενίσχυση του διεθνούς κύρους της. Με αποκορύφωμα φυσικά τη φετινή χρονιά, όπου η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα, καθιστώντας το νησί μας μεταξύ των σπουδαιότερων πόλων έλξης τουριστών από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά χάρη σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προώθησης που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μεθοδικά και με υπομονή. Συγκεκριμένα, εστιάζοντας αφενός σε ποιοτικά στοιχεία ως προς την προσέλκυση τουριστών και αφετέρου σε συνεχείς βελτιώσεις σε επίπεδο υποδομών που υλοποιούνται στο νησί μας, καταφέραμε να θέσουμε με αξιώσεις το νησί μας στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου.

 H επόμενη μέρα

Από εδώ και στο εξής ωστόσο, Δήμος και πολίτες οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ένα σημαντικό και υπαρξιακό ερώτημα για το μέλλον του νησιού μας:

«Ποια Πάρο θέλουμε;»

Στο σημείο αυτό, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι η Μεσόγειος είναι γεμάτη από παραδείγματα απότομης τουριστικής ανάπτυξης που τελικά αποδείχθηκε ότι είχε «κοντά» ποδάρια και όχι στέρεες βάσεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο τουρισμός του μέλλοντος οφείλει να είναι βιώσιμος, αυτάρκης και αειφόρος. Δηλαδή ένας τουρισμός που να σέβεται το περιβάλλον του τόπου από την μία πλευρά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής από την άλλη. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν θέλουμε αυτός ν’ αμφισβητήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας, τις παραδοσιακές μας αξίες, την ποιότητα ζωής μας και φυσικά το μοναδικό μας περιβάλλον, στο όνομα μιας ισοπεδωτικής ανάπτυξης.

Και αυτό είναι ευθύνη όλων μας για να το πετύχουμε. Πρώτα απ’ όλα της διοίκησης του Δήμου αλλά κυρίως της ελληνικής Πολιτείας, η οποία κρατάει στα χέρια της τα περισσότερα από τα κλειδιά για την ανάπτυξη του νησιού μας.

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα λειτουργήσει, αν δεν έχουμε δίπλα μας τους δημότες. Για τον λόγο αυτό, όλοι μαζί, Δήμος, ελληνική Πολιτεία και κοινωνία πρέπει να χτίσουμε μια αλυσίδα εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας πάνω στα οποία θα διαμορφώσουμε συλλογικά το μέλλον μας.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Στο πλαίσιο αυτό, το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» έχει κορεστεί και πρέπει πλέον να εμπλουτιστεί, καθώς οι επισκέπτες αναζητούν πια, μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Η στρατηγική οργάνωση του τουρισμού για την Πάρο, με ορίζοντα το 2030, εντάσσεται σε μια ευρύτερη Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό, και οφείλει να στηριχθεί στους εξής πυλώνες:

Οικιστικός έλεγχος - Όχι στην παρανομία

Κομβικό ρόλο αναμένεται να αποτελέσει η εφαρμογή του οικιστικού ελέγχου στην Πάρο. Θα ήταν εγκληματικό να χτιστεί το νησί μας από άκρη σε άκρη «καταναλώνοντας» τις εκτάσεις για καλλιέργειες, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και φέρνοντας πληθυσμούς στο νησί μας που είναι αδύνατο να αντέξει.

Στον αγώνα για τον οικιστικό έλεγχο διαθέτουμε ωστόσο ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Ένα ρυθμιστικό σχέδιο που θέτει σωστά όρια στη δόμηση.

Το ζήτημα ωστόσο, είναι να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος ώστε αυτό το σχέδιο να μην παραβιάζεται. Ο Δήμος έχει δώσει ένα μεγάλο αγώνα για να αποκτήσει το νησί ένα πολεοδομικό γραφείο. Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε την χαρά να το εγκαινιάσουμε. Η λειτουργία του θα διασφαλίσει την νομιμότητα και την προστασία του νησιού μας. Αυτό, αποτελεί και μια προσωπική δέσμευση προς τους δημότες.

Όσον αφορά τις παραλίες, διεκδικούμε επίσης τη δυνατότητα να γίνεται η διαδικασία του ελέγχου από τη Δημοτική αρχή, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου αδυνατεί να ανταπεξέλθει λόγω έλλειψης προσωπικού και γραφείου στο νησί μας. Ο Δήμος και θέλει και μπορεί να εφαρμόσει τον Νόμο, να ελέγξει ενδεχόμενες αυθαιρεσίες στην κατάληψη αιγιαλού και παραλίας και να συμβάλλει ουσιαστικά στην τήρηση των δικαιωμάτων τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών.

Η επέκταση της τουριστικής σεζόν

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για το νησί μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το μοντέλο του τουρισμού αιχμής δύο μηνών δεν είναι βιώσιμο. Θέλουμε τον ίδιο αριθμό τουριστών αλλά αυτός να κατανέμεται μέσα σε μια περίοδο τουλάχιστον 7 μηνών ώστε και καλύτερες υπηρεσίες να λαμβάνουν οι επισκέπτες μας αλλά και η περιβαλλοντική επίπτωση να μετριάζεται στα όρια που αντέχει το νησί μας.

Η σημασία της αγροτικής παραγωγής

Τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι να κρατήσουμε και να αυξήσουμε την αγροτική μας περιοχή συνδέοντας την με την τοπική εστίαση και κατανάλωση. Είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον του νησιού μας να καταφέρουμε να κάνουμε οικονομικά ελκυστικότερη την αγροτική εκμετάλλευση έναντι της ξενοδοχειακής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην ανάπτυξη της αλιείας και της κτηνοτροφίας στο νησί, οι οποίοι αποτελούν τους τομείς που μακροπρόθεσμα θα σώσουν το νησί μας.

Νέα κουλτούρα

Οφείλουμε, τέλος, να αναπτύξουμε μια νέα κουλτούρα και φιλοσοφία από τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Πάρου με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. Η βιώσιμη (αειφόρος) διαχείριση των υδάτινων πόρων, η επέκταση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης απορριμμάτων, η χρήση οικολογικών τρόπων μετακίνησης είναι ενδεικτικά παραδείγματα της νέας κουλτούρας που θέλουμε για την Πάρο.

Παρότι η ενίσχυση των υποδομών (νέο εμπορικό λιμάνι, αλιευτικά καταφύγια, αξιοποίηση παλαιού αεροδρομίου, κυκλοφοριακά έργα σε Παροικιά, Νάουσα και σε όλο το νησί για την αποσυμφόρηση   τους καλοκαιρινούς μήνες κ.α.) βρίσκεται σε εξέλιξη, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητές και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον σκοπό αυτό, καθίσταται προφανές πως αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας, θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι νέες υποδομές απλά θα έρχονται πάντα πίσω από τις ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, ξεκινάμε άμεσα, με το επίσημο τέλος της τουριστικής περιόδου, ένα ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς, με τα σωματεία, με τους δημότες και με την ελληνική Πολιτεία. Για να χτίσουμε μια αλυσίδα εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας, και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης, που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και θα κοιτά με θάρρος το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή οφείλει και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους μαζί, για να φτιάξουμε την Πάρο της ανάπτυξης με τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον ανθρώπινο και βαθιά ελληνικό χαρακτήρα της.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos