Πάρος: Ένα βιβλίο Αλεξανδρινής "μνήμης" από τον κ. Α. Πολυζωίδη

10 Ιουνίου 2012 11:45

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, τοπικών φορέων και αρχών του νησιού, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Εκατονταπυλιανής, υπό τη διοργάνωση της ΚΔΕΠΑΠ, η εκδήλωση παρουσίασης

του βιβλίου του κ. Απόστολου Πολυζωίδη το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουνίου.

Υπό τον συμβολικό τίτλο "Το φεγγάρι έσβησε στην Αλεξάνδρεια" το συγγραφικό πόνημα του κ. Πολυζωίδη ξετυλίγει ιστορικές μνήμες καιρών αλλοτινών και περασμένων όταν η θρυλική Αλεξάνδρεια αποτελούσε οικουμενικό φάρο πολιτισμού, κοιτίδα παραγωγής και διάχυσης της νέας πνευματικής γνώσης και θεματοφύλακα διατήρησης των διανοητικών επιτευγμάτων του τότε γνωστού κόσμου.

Το μαγευτικό ταξίδι σε "καιρούς Αλεξανδρινούς" ξεκινά τον 3ο π.Χ. αιώνα όταν η Αλεξάνδρεια αποτελούσε παγκόσμιο επιστημονικό και πνευματικό κέντρο διεθνούς ελληνιστικής ακτινοβολίας, έχει ως σταθμό τον 19ο αιώνα όταν και πάλι στην αλεξανδρινή ζωή αναβίωσε το διεθνές πνεύμα της πολιτισμικής ανανέωσης και ολοκληρώνεται στα μέσα του 20ου αιώνα με μαρτυρίες από την εθνικιστική αιγυπτιακή έξαρση η οποία σχολιάζεται πολιτικά ως αναστάτωση της ζωής για τους πολυάριθμους έλληνες που ζούσαν στην πόλη. Η ιχνηλάτηση στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης - φάρου που φώτισε πολιτισμικά και έθρεψε πνευματικά μια πλειάδα ελλήνων - και όχι μόνο - δημιουργών του πνεύματος όπως ο Κ.Π. Καβάφης και ο Σ.Τσίρκας, αλλά και τόσους άλλους, αναδεικνύει την μοναδικότητα της Αλεξάνδρειας ως τόπου - συμβόλου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το βιβλίο του κ. Πολυζωίδη το οποίο συστήνει με απαράμιλλο τρόπο το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με τις βαθύτερες καταβολές της πολιτισμικής του ιστορίας του μίλησαν κατά την παρουσίαση η κ. Καλλιόπη - Λημναίου Παπακώστα αρχαιολόγος, ο κ. Ευθύμιος Σουλογιάννης καθηγητής, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών και ο κ. Γιώργος Οικονομίδης καθηγητής φιλόλογος και μεταφραστής.

Το parianostypos.gr, παρακολούθησε την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου και σας μεταφέρει εικόνες από τις σημαντικότερες στιγμές της.

Πατήστε εδώ για τα βίντεo

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos