Πάρος: Το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα της Νάουσας επιστρέφει δυναμικά στα διεθνή φεστιβάλ

16 Ιουλίου 2023 12:40

Μετά από την αναγκαστική διακοπή λόγω πανδημίας το παριανό συγκρότημα έλαβε πρόσκληση εκπροσώπησης της Ελλάδας στο διεθνές φεστιβάλ Romans sur Isere στην Λυών της Γαλλίας, στις αρχές Ιουλίου.

Συμμετοχές: Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση υπό την αιγίδα του CIOFF, διεθνούς οργάνωσης διοργανωτών φεστιβάλ, του οποίου το ναουσαίϊκο συγκρότημα είναι μέλος, συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας και οι χώρες, Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Περού, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, ενώ από τη Γαλλία συμμετείχαν συγκροτήματα από το Romans, τη Σαβοϊα και την Βρετάνη.
Η ελληνική 26μελής αποστολή, χορευτών και μουσικών, κατάφερε με δικές της δυνάμεις να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ταξιδεύοντας στην περιοχή μέσω Μονάχου-Γενεύης.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε τελετές έναρξης και λήξης, παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της περιοχής, παρελάσεις, συμμετοχή σε θεία λειτουργία κ.α.
Η παρουσία του ελληνικού συγκροτήματος χαρακτηρίστηκε από τους ντόπιους και τα άλλα συγκροτήματα ως αυθεντική, αυθόρμητη, που πρόβαλε μια όψη της χώρας και του νησιού μας που εκφράζει ιδανικά όπως αυτό της ανοχής στο διαφορετικό, της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, της αλληλοεκτίμησης των πολιτισμών, από όποιο σημείο της γης και αν προέρχονται.
Πέρα από την επίδοση στη μουσική και στο χορό αυτό που όλοι έλεγαν για την ελληνική αποστολή ήταν η άμεση, ισότιμη και ουσιαστική επικοινωνία με όλες τις χώρες, τα κοινά γλέντια, η διδασκαλία χορών της μιας χώρας στις άλλες κ.α.

mousikoxoreutiko 102

Η μουσική: Το ελληνικό μουσικό σχήμα με τους Γιάννη Σιφναίο στο βιολί, Χάρη Κόχυλα στο λαούτο, Φένια Θεοφίλου στο τουμπελέκι και Σοφία Κονταράτου στο τραγούδι, εντυπωσίασε από την πρώτη του εμφάνιση αποδίδοντας τα τραγούδια με αυθεντικότητα και χωρίς περιττά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό μετέφερε μια πραγματική εικόνα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την χαμηλή ποιότητα μελωδίας και στίχου, που, δυστυχώς υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην σημερινή Ελλάδα. Να τονιστεί ότι ξένοι μουσικοί ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ελληνική παράδοση, προσέγγισαν τους έλληνες μουσικούς και έπαιξαν μαζί τους, δείχνοντας ότι η μουσική, όπως και ο χορός αποτελούν αναντικατάστατη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών.

Ο χορός: Οι χορευτές του παριανού συγκροτήματος, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, το άγχος του πρωτοεμφανιζόμενου και μέρα με την ημέρα ξεδίπλωναν τις δυνατότητές τους στο γαλλικό και διεθνές κοινό. Οι νεαροί χορευτές, παρέσυραν τους γάλλους και τους συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες σε κοινούς χορούς και γλέντια, πέρα από τις παραστάσεις, δίνοντας ουσιαστικό νόημα στην έννοια συναδέλφωσης του Φεστιβάλ. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσία του συγκροτήματος σεInternational Cultural NGO in formal Consultative σχολεία της περιοχής με σκοπό την εκμάθηση ελληνικών χορών στους γάλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ήταν κάτι που είχε προετοιμαστεί καλά και είχε απόλυτη επιτυχία, σκορπώντας κέφι και ενθουσιασμό.

Εκκλησιαστική παράδοση: Η ελληνική συμμετοχή στην διεθνή θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του San Bernar, της πόλης Romans, το πρωί της Κυριακής 9 Ιουλίου, ήταν ιδιαίτερη, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ορθοδοξίας σε μια καθολική χώρα. Μουσικοί και χορευτές απέδωσαν, φωνητικά, εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και αναστάσιμα με τους πιστούς να τους αποθεώνουν.

mousikoxoreutiko 103

Φιλοξενία-Γνωριμία με την περιοχή: Οικογένειες γάλλων φιλοξένησαν εξαιρετικά τα μέλη της ελληνικής αποστολής, προσφέροντας ότι καλύτερο μπορούσαν. Κορυφαία στιγμή ήταν ένα κλασικό ελληνικό γλέντι σε αγρόκτημα έλληνα μετανάστη, με ελληνικά και γαλλικά φαγητά, μουσική και χορό, μια Ελλάδα μέσα στη Γαλλία…

Δύο ενδιαφέρουσες εξορμήσεις είχε την ευκαιρία το παριανό συγκρότημα να κάνει στην περιοχή. Στην πρώτη επισκέφθηκε το μοναδικό μνημείο Le Palais idéal du Facteur Cheval, μια συγκινητική προσπάθεια ενός ταχυδρόμου που προσπάθησε μέσα από τις καρτ ποσταλ που μετέφερε να δημιουργήσει ένα μνημείο με αρχιτεκτονικά στοιχεία από πολλές χώρες του κόσμου.

Η επίσκεψη στην πανέμορφη Λυών, εντυπωσίασε τα μέλη του συγκροτήματος. Η κεντρική, πλατεία, ο Καθεδρικό; ναός, τα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα δύο ποτάμια που διασχίζουν την πόλη αλλά και στο μεγάλο Πάρκο της Λυών, έκαναν μεγάλη εντύπωση στα μέλη του συγκροτήματος και απέδειξαν ότι μια μεγαλούπολη μπορεί να είναι όμορφη όταν η ανάπτυξή της είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού και εφαρμογής των κανόνων από όλους.
Η παριανή αποστολή επέστρεψε ενθουσιασμένη στο νησί έχοντας την πεποίθηση ότι, από την μια πλευρά έκανε το καθήκον της εκπροσωπώντας πολιτιστικά την χώρα και την Πάρο όσο καλύτερα μπορούσε και από την άλλη ότι μπόρεσε να συνδυάσει την εκπροσώπηση αυτή με την επικοινωνία με τους άλλους λαούς, την πίστη στην αυθεντική παράδοση, την ποιοτική προβολή του νησιού σε διεθνές επίπεδο και την διασκέδαση. Ίσως το πιο σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όλα αυτά έγιναν κυρίως με τις δυνάμεις του ίδιου του Συγκροτήματος, που παλεύει επί πολλά χρόνια πιστό σε βασικές αρχές ανεξάρτητης πορείας και ισότιμης συνεργασίας με κάθε υγιές στοιχείο της Πάρου.

mousikoxoreutiko 104

mousikoxoreutiko 105

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos