Η Σίφνος οικοδέσποινα στις κυκλάδες…

04 Σεπτεμβρίου 2013 18:47

Το πανέμορφο νησί της Σίφνου, με τα κατάλευκα χωριά, τις γραφικές πάμπολλες εκκλησίες

και την θαυμάσια αρχιτεκτονική του δομημένου οικιστικού χώρου όπου τα σπίτια σφιχταγκαλιασμένα περιβάλλονται από σοκάκια με γραφικά αμέτρητα σκαλιά, ετοιμάζεται να γίνει για μια ακόμα χρονιά οικοδέσποινα των υπολοίπων κυκλάδων καθώς θα φιλοξενήσει το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» από τις 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Οι ετοιμασίες για το φεστιβάλ είναι πυρετώδεις, η φετινή διοργάνωση αναβαθμισμένη και καλύτερα προετοιμασμένη από τις προηγούμενες χρονιές κατά τα φαινόμενα αντλεί τη δυναμική της από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το φεστιβάλ κατά τα προηγούμενα έτη.

Ένα φεστιβάλ που παρουσιάζει ολοκληρωμένα το γευστικό πανόραμα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης γαστρονομίας και στο οποίο συναντώνται και συμμετέχουν όλα τα νησιά των κυκλάδων μαγειρεύοντας και αναδεικνύοντας τις επιμέρους τοπικές κουζίνες τους.

Η σιφναίικη φιλόξενη διάθεση στο φετινό φεστιβάλ αγκάλιασε τις αποστολές που έχουν αρχίσει ήδη να φθάνουν από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια από τη στιγμή που έφθασαν στο νησί.

Στο λιμάνι της Σίφνου, εκπρόσωποι του φεστιβάλ, υποδέχονται και καλωσορίζουν με παραδοσιακά σιφναίικα γλυκά και ηδύποτα τα μέλη των αποστολών που έρχονται στη Σίφνο για να μαγειρέψουν και να προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά εδέσματα στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Η γιορτή του πλούσιου και ποικίλου πανκυκλαδικού γευστικού πολιτισμού στη Σίφνο, μόλις ξεκίνησε και από ότι φαίνεται για μια ακόμη χρονιά θα αποζημιώσει ευχάριστα όλους τους συμμετέχοντες κυκλαδίτες φιλοξενούμενους, την οικοδέσποινα και τους πολλούς επισκέπτες.

Μπορείτε να δείτε φωτοφραφίες από τη Σίφνο και στιγμές από την υποδοχή των αποστολών.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

7 Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές"

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου:

Ώρα 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»:

Συνάντηση των φιλοξενούμενων από τα νησιά για να ανταλλάξουμε νέα με τους "παλιούς" και να γνωρίσουμε αυτούς που έρχονται πρώτη φορά, συνοδεία μουσικής εκδήλωσης με την Εύα Κανέλλη, σε επιμέλεια Νίκου Καρίμπα.

Υποδέχονται o Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».

Ώρα 23:00 στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία:

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου και η Θεατρική Ομάδα Σύρου «Ο Σουρής» παρουσιάζουν τη σατιρική παράσταση "Μες στα μαύρα μεσάνυχτα", με μονόπρακτα των Λ. Λαζαρόπουλου - Γ.Σκούρτη & Μ. Ποντίκα.

[Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" (Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ομοσπονδία Ερασιτ. Θεάτρου Αιγαίου)]

Η Σίφνος στρώνει το τραπέζι και σας προσκαλεί...

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία και το στενό του Αρτεμώνα:

19.00 – 21.30: Παρουσιάσεις τοπικών συνταγών από τα φιλοξενούμενα νησιά

19.00 – 20.30: Παιδομαγειρέματα: "Μαγειρικά παιχνίδια" από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών

19.00 – 22.00: Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων από τα νησιά

19.30 – 21.30: Ενημερωτική Δράση για τους Σπόρους και τις Παραδοσιακές Ποικιλίες

19.30 – 21.30: Παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών (κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική, κέντημα κ.ά.)

20.00 – 20.15 Παρουσίαση μυκονιάτικης δαντέλας: "Βελονιές ζωής, η δαντέλα στη Μύκονο"

22.00: Χαιρετισμοί & Μουσική εκδήλωση με παραδοσιακούς οργανοπαίκτες από τη Σίφνο ν' ακολουθούν τα μονοπάτια της σιφναίικης παράδοσης. Συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών από τη φιλοξενούμενη Σκιάθο

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία και το στενό του Αρτεμώνα:

19.00 – 21.30: Παρουσιάσεις τοπικών συνταγών από τα φιλοξενούμενα νησιά

19.00 – 20.30: Παιδομαγειρέματα: "Μαγειρικά παιχνίδια" από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών

19.00 – 20.30: Παρουσιάσεις και Δοκιμές ερασιτεχνικών πιάτων από γνωστούς αρχιμαγείρους

19.00 – 22.00: Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων από τα νησιά

19.30 – 21.30: Ενημερωτική Δράση για το Νερό και τις ντόπιες Πηγές

19.30 – 21.30: Παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών (κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική, κέντημα κ.ά.)

21.30: "Τα νησιά μας ...παντρεύονται" - Παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και χορευτικά από τα συμμετέχοντα νησιά σε σκοπούς και τραγούδια του γάμου

Το δρώμενο του νησιώτικου γάμου θα ξεκινήσει στις 18:00 από τον κουμπάρο, στο σπίτι του Τσελεμεντέ στα Εξάμπελα, θα "πάει" στην κουμπάρα στο κεντρικό Στενό της Απολλωνίας και θα συνεχίσει προς το Άνω Πετάλι για το σπίτι του γαμπρού. Όλοι μαζί θα πάνε στη νύφη στον Αρτεμώνα και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και χορευτικά από τη Σίφνο, τη Σχοινούσα, τη Νάξο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο και την Κίμωλο θα αναβιώσουν τον παραδοσιακό νησιώτικο γάμο.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία και το στενό του Αρτεμώνα

19.00 – 21.30: Παρουσιάσεις τοπικών συνταγών από τα φιλοξενούμενα νησιά

19.00 – 20.30: Παιδομαγειρέματα: "Μαγειρικά παιχνίδια" από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών

19.00 – 20.30: Παρουσιάσεις και Δοκιμές ερασιτεχνικών πιάτων από γνωστούς αρχιμαγείρους

19.00 – 22.00: Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων από τα νησιά

19.30 – 21.30: Ενημερωτική Δράση και Εργαστήριο για την Ανακύκλωση

20.00 – 20.15 Παρουσίαση παραδοσιακού καφενείου Κέας

19.30 – 21.30: Παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών (κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, ψαθοπλεκτική, κέντημα κ.ά.)

21.30: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φιλοξενούμενων νησιών

Μουσική εκδήλωση "Άκου πώς τραγουδά η ψυχή μου" με τη Μαρία Αναματερού

Συμμετέχουν τα νησιά:

Άνδρος - Αντίπαρος -Δονούσα - Ηρακλειά - Ίος - Κέα - Κίμωλος - Κύθνος - Μήλος - Μύκονος - Νάξος Πάρος - Σαντορίνη - Σέριφος - Σίκινος - Σίφνος - Σύρος - Σχοινούσα -Τήνος - Φολέγανδρος

Φιλοξενούμενη περιοχή εκτός Κυκλάδων, από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων: Σκιάθος

Τη διοργάνωση τιμά αντιπροσωπεία από την Ικαρία

Το έργο έχει ενταχθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.

στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6947610783

Στην περιοχή του Αρτεμώνα,

πολύ κοντά στους χώρους του Φεστιβάλ, λειτουργούν επίσης:

-'Εκθεση Φωτογραφίας από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα «Δημήτριος Χαρισιάδης: "Μοναδικές αποτυπώσεις μιας άλλης Ελλάδας"» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου", κάθε απόγευμα 19.00 – 22.30.

-ΈΕκθεση Λαογραφικού Υλικού «Ιωάννης Ατσόνιος» με τίτλο "Εμείς παλιά στα σπίτια μας...", απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή.

Και λίγο πιο μακριά, αξίζει μια επίσκεψη:

-στη βραβευμένη το 2012 με το βραβείο EUROPA NOSTRA, Μυκηναϊκή Ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Ανδρέα

-στην έκθεση με έργα από τα Άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης, με τίτλο "ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ" στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου, κάθε απόγευμα 19:00 – 23:00

Ειδικά το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο πανηγύρι της Παναγίας Βρυσιανής στην Ιερά Μονή Βρύσης: Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Σίφνου κ.κ. Δωρόθεου Β΄ (ώρα 19:00) και στη Θεία Λειτουργία την επόμενη ημέρα το πρωί στον ίδιο χώρο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos