Για την απόρριψη της αίτησης απόσπασης τυφλού εκπαιδευτικού

08 Σεπτεμβρίου 2011 19:52

Μόλις χτες 31 Αυγούστου το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανακοίνωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Η ανακοίνωση των αποσπάσεων έφερε το συνάδελφό μας Τεντόμα Λάζαρο προ μιας δυσάρεστης έκπληξης. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι διορισμένος μέσω ΑΣΕΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος και λόγω μιας σπάνιας ασθένειας είναι ο μοναδικός τυφλός εκπαιδευτικός στην Ελλάδα. Ο συνάδελφος κατέχει οργανική θέση στο Γενικό Λύκειο Σύρου, όμως αποσπάται αποκλειστικά στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών και επίσης συνεισφέρει στην εκπόνηση προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής. Το Υπουργείο λοιπόν στηριγμένο στην αντικειμενική αδυναμία του συναδέλφου να υπηρετήσει την οργανική του θέση, του στερεί το δικαίωμα στις μεταθέσεις και τον αναγκάζει κάθε χρόνο στην ψυχοφθόρα διαδικασία των αποσπάσεων. Μια απόσπαση που το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (άγνωστο με ποια λογική!), του την αρνήθηκε.

Η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων ζητά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να λυθεί οριστικά και άμεσα το πρόβλημα του συναδέλφου, αρχικά παίρνοντας φέτος απόσπαση για το Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών και σε δεύτερη φάση δίνοντάς του κατ' εξαίρεση το δικαίωμα σε μετάθεση στη Αθήνα.


Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Εθνικής Άμυνας και

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Θέμα: «Παράνομες εισαγωγές τσιμέντου»

Η Ομοσπονδία Εργατών - Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας, έχει από τον Ιούλιο καταγγείλει «την εισαγωγή και διάθεση στην τοπική κατασκευαστική αγορά τούρκικου τσιμέντου» και συγκεκριμένα «ότι σε τρέχον – υπό εξέλιξη οικοδομικό έργο ανέγερσης κατοικιών, το οποίο εκτελείται εντός του χώρου όπου εδρεύει η 1η Στρατιά στη Λάρισα, χρησιμοποιήθηκε ενσακισμένο τσιμέντο τουρκικής προέλευσης, το οποίο, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας δεν φέρει -τουλάχιστον- τις σχετικές σημάνσεις και οδηγίες ασφαλείας στην ελληνική γλώσσα».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι από το ανωτέρω περιστατικό «προκύπτει με σαφήνεια η ανεπάρκεια των τυχόν διεξαγόμενων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτως ώστε η παράνομη εισαγωγή τσιμέντου να επεκτείνεται ακόμη και στο χώρο των εκτελούμενων δημόσιων έργων, εποπτείας του Υπουργείου Εθν. Άμυνας, με επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών, όσο και στην εθνική οικονομία».

Οι παράνομες εισαγωγές είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο (στην Κρήτη μάλιστα οι έλεγχοι που έγιναν μετά από ενέργειες και πιέσεις φορέων του νησιού, εντόπισαν τους διακινητές και πάταξαν το φαινόμενο της παράνομης διανομής, όπως δηλώνουν από την ΟΕΒΕΝΗ).

Το παράνομο τσιμέντο που διακινείται ("χύμα" αλλά και ενσακισμένο) είναι αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των κατασκευών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κρήτη, πριν την πάταξη του φαινομένου, κατεδαφίστηκαν τμήματα φέροντα οργανισμού σε δημόσια έργα μετά από ελέγχους στο μπετόν (δοκίμια).

Επίσης οι παράνομες εισαγωγές επιβαρύνουν και τις τοπικές επιχειρήσεις που προσπαθούν εν μέσω κρίσης να επιβιώσουν και κατ' επέκταση την απασχόληση, αφού επηρεάζει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με δεδομένα:

την κρίση στην οικοδομή

τις στρατιές των ανέργων αλλά και

την ποιότητα του ελληνικού τσιμέντου (βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας ποιότητας διεθνώς)

ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι ενήμερες οι υπηρεσίες των υπουργείων σας για το θέμα; Σε τι ενέργειες έχετε προβεί, μετά και τις καταγγελίες των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο για τις παράνομες εισαγωγές τσιμέντου όσο και για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή δημόσιων αλλά και ιδιωτικών έργων τη στιγμή μάλιστα που τίθεται θέμα ασφάλειας των κατασκευών;

2. Τι μέτρα θα λάβετε για τη στήριξη του κλάδου; Μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια των θέσεων εργασίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης


Ερώτηση

Προς

Την κ. Υπουργό

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην παράταση της θητείας των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά και η Αγωγή Υγείας είναι απολύτως απαραίτητα εφόδια για τους νέους και τις νέες μας στην προσπάθεια να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη αλλά και πολύπλευρη προσωπικότητα, αναπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και μια σφαιρική παιδεία γύρω από την σωματική και ψυχική υγεία που μακροπρόθεσμα έχουν να αποδώσουν πολλαπλά προσωπικά αλλά και κοινωνικά οφέλη.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα όχι απλώς η διατήρησή τους μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση τους.

Δυστυχώς όμως αντί να συμβαίνει αυτό, παρατηρούμε μια απαξίωση και μια υποβάθμιση του ρόλου τους. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ενώ η θητεία των περίπου 120 Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπ. ΠΕ) και Αγωγής Υγείας (Υπ. ΑΥ) σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έληξε στις 31/08/11, δεν δόθηκε ακόμα ούτε παράταση στη θητεία, ούτε έγινε καινούρια προκήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για την εκ νέου κάλυψη των θέσεων αυτών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στους εκπαιδευτικούς Υπεύθυνους ΕΚΦΕ- ΚΕΠΛΗΝΕΤ- ΣΕΠ ανακοινώθηκε ήδη παράταση της θητείας τους.

Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι οι έμπειροι αυτοί εκπαιδευτικοί, να παρουσιαστούν στα σχολεία όπου βρίσκονται οι οργανικές τους θέσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με πολλά αρνητικά αποτελέσματα, για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Αγωγή Υγείας.

Με την έλλειψη των υπευθύνων Π.Ε και Α.Υ:

- Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) δεν θα είναι σε θέση να προγραμματίσουν το έργο τους (επισκέψεις σχολείων, εισαγωγικά σεμινάρια, προγραμματισμός δράσεων).

-Η εγκύκλιος σχολικών δραστηριοτήτων για τη νέα σχολική χρονιά δεν θα διακινηθεί έγκαιρα στα σχολεία για να προγραμματίσουν τις σχετικές δράσεις (καινοτόμα πολύμηνα προγράμματα, σχολικές δραστηριότητες κλπ)

-Δεν θα πραγματοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας Αγωγής Υγείας και Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ όπως και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Αριάδνη» για παρεμβάσεις από τους Υπεύθυνους Α.Υ στα σχολεία το μήνα Σεπτέμβριο για το ασφαλές διαδίκτυο.

-Το νέο πρόγραμμα σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση στην ενότητα «περιβάλλον και εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» που έχει εξαγγελθεί η πιλοτική του εφαρμογή για φέτος θα γίνει δύσκολο να υλοποιηθεί.

-Επειδή, η διακοπή ή και η αναστολή των δράσεων και των προγραμμάτων που επιβλέπουν οι Υπεύθυνοι Π.Ε και Α.Υ, θα δημιουργήσει μεγάλο κενό σε δραστηριότητες απαραίτητες σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές και μαθησιακές ανάγκες και η έλλειψη τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

-Προβλέπεται και πότε θα δοθεί παράταση στην θητεία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας;

-Πότε θα προκηρυχτούν οι σχετικές θέσεις, ώστε να υπάρχει μια απρόσκοπτη συνέχεια στο εκπαιδευτικό έργο τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης            {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos