Στουρνάρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος»

15 Ιανουαρίου 2013 12:12

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στη ΝΕΤ.

Του Σωτήρη Νίκα

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τη στιγμή που η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.

«Είναι ευπρόσδεκτο να έρθει κι άλλο. Δεν θα πούμε ποτέ όχι σε νέο κούρεμα. Επιχειρηματολογούμε, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιχειρηματολόγησε υπέρ ενός «κουρέματος», αλλά δεν πέρασε αυτή η πρόταση και προτιμήθηκε ένας έμμεσος τρόπος μείωσης του χρέους που έχει όμως το ίδιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε με νόημα την απόφαση του Eurogroup που υπάρχει σχετική αναφορά για νέα μείωση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «με βάση τη λογική και τους αριθμούς η πιθανότητα να πετύχουμε πολύ μεγαλύτερη από το να αποτύχουμε. Να έχουμε υπομονή», ενώ ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του φορολογικού την περασμένη Παρασκευή και την ψήφιση του νόμου που επικυρώνει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χθες, το Euroworking Group που συνεδρίασε χθες θα εισηγηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας (21 Ιανουαρίου) την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου ύψους 9,2 δισ ευρώ.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων.

Στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ο υπουργός υποστήριξε ότι εάν οι ποινές συνεχίσουν να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, δεν θα παταχτεί η φοροδιαφυγή. «Εάν δεν πληρώσουν αυτοί, θα συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε εκείνους που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει να μην υπάρχει αναστολή των ποινών «και ελπίζω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα το αποδεχτεί».

Σχετικά με το θέμα της παροχής φορολογικής αμνηστίας για την επιστροφή των κεφαλαίων από το εξωτερικό, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο γιατί «είναι πάρα πολύ άδικο». «Δεν θα δοθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό» πρόσθεσε και ανέφερε ότι για τα νόμιμα κεφάλαια που έφυγαν για το εξωτερικό, το κίνητρο για την επιστροφή τους είναι η μεγάλη διαφορά επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών.

Αναφορικά με την εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

«Πρέπει να το εξυγιάνουμε το ΤΤ. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα και μας δίνουν 50 δισ ευρώ να εξυγιάνουμε τις τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός.

Σε ότι έχει να κάνει με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι παραμένει στο χώρο της κεντροαριστεράς. «Με τον Σαμαρά μας συνδέει το ότι θέλουμε να σώσουμε τη χώρα. Υπάρχει πολύ καλή χημεία» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «γνώρισα ένα Σαμαρά διαφορετικό από αυτό που νόμιζα. Εχει διαφορετική στάση από αυτή που είχε, αλλά την ώρα που πήγαινε στα βράχια η χώρα έστριψε το τιμόνι».

Για το πολιτικό του μέλλον, σημείωσε τι «είναι πολύ νωρίς να σκέφτομαι με πολιτικούς όρους. Δύο υπουργοί της Ευρωζώνης μου είπαν «σε εμπιστευτήκαμε». Δεν μπορώ να κάνω συζητήσεις πολιτικά. Είναι τόσο απόμακρο που δεν με απασχολεί». Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει άλλα 3,5 χρόνια «για να μπορέσουμε να πούμε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει άπαξ δια παντώς τον κίνδυνο. Τότε το ξανασυζητάμε» σχετικά με το πολιτικό του μέλλον.

Πάντως, ο υπουργός κάνοντας μία αναδρομή στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, υποστήριξε ότι την περίοδο «1995-2000 έγιναν ελάχιστα λάθη. Ηταν χρυσή πενταετία. Το λάθος ξεκίνησε από την αρχή που μπήκαμε στο ευρώ. Σιγά-σιγά». Σημείωσε ότι το καθαρό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν 3 δις ευρώ, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα έργα που έγιναν και ότι η καταστροφή επήλθε μετά το 2007 και συγκεκριμένα τη διετία 2007-2009.

Επισήμανε ότι τα λάθη ήταν πολλά, συμπεριλαμβανομένου και του ότι το 2009 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε αμέσως μέτρα. «Δεν λέω ότι αν είχαμε πάρει μέτρα την επομένη δεν θα μπαίναμε στο Μνημόνιο», αλλά θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση.

Λίστα Λαγκάρντ

Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι θα έκανε αμέσως ελέγχους και δεν θα την παραλάμβανε ο ίδιος τη λίστα, όπως έγινε τώρα. «Δεν έχει λόγο ο υπουργός Οικονομικών να παραλαμβάνει λίστες», δήλωσε.

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι η και η εμμονή στη λίστα Λαγκάνρτ από την αντιπολίτευση δείχνει «ένδεια επιχειρημάτων για την οικονομία. Είναι καθαρά υποκριτική. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Πάντως, κατέληξε σημειώνοντας ότι πιστεύει στο τεκμήριο της αθωότητας. Δηλαδή, ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos