Η Ολομέλεια αποφασίζει για τις τρεις κάλπες

16 Ιανουαρίου 2013 19:55

Σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Κάλπες αντίστοιχες με τον αριθμό των τριών προτάσεων των κομμάτων για την προανακριτική επιτροπή και τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, με τα ονόματα και τα υπό διερεύνηση αδικήματα των πολιτικών προσώπων υπό παραπομπή, δίχως να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες, ήταν η κατά πλειοψηφία πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συζήτησαν για τη διαδικασία της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια, για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης, η Διάσκεψη εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες (μία με την πρόταση του κάθε κόμματος και τα πρόσωπα κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση κατηγορίας και τα αδικήματα ανά πρόσωπο) και την τελική απόφαση να λάβει η Ολομέλεια με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως όποια άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής. Η Διάσκεψη δεν κατέληξε για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο μη παραπομπής κανενός προσώπου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε να γίνει το απόγευμα διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα. Ανοιχτό παραμένει αν ο κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει για ψήφο σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης επισημάνθηκε ότι αν βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι δεν μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλάει για ευτελισμό της διαδικασίας και υπέρβαση της μυστικότητας, ενώ κάποια στελέχη εισηγήθηκαν να είναι απόντες σε όλη τη διαδικασία. Στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με αυτή τη διαδικασία που επιλέγει, σκοπεύει να ελέγξει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι, κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται μετά την ψήφο στην πρώτη διαδικασία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η ασάφεια των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού, σε συνδυασμό με την ύπαρξη περισσοτέρων της μιας και μεταξύ τους διαφορετικών –ως προς τα πρόσωπα και τα πιθανά αδικήματα– προτάσεων για σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, έχουν προκαλέσει σχετική εμπλοκή. Τον τελευταίο λόγο θα κληθεί να πει η Ολομέλεια, αφού η Διάσκεψη των Προέδρων –εσωτερικό Όργανο του Κοινοβουλίου που επιλαμβάνεται τέτοιων ζητημάτων– δεν κατέληξε σε κάποια εισήγηση ευρύτατα αποδεκτή.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos