Αφόπλισε την «τορπίλη» η Ουγγαρία - υπαναχώρηση όρμπαν

25 Ιουνίου 2015 11:45

Μία ημέρα μετά την προκλητική απόφασή της να αναστείλει μονομερώς τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ, η ουγγρική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και αποφάσισε να υπαναχωρήσει.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν «φλερτάρει» με την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών και έχει φέρει τις Βρυξέλλες στα πρόθυρα... υστερίας.
Ωστόσο η κίνηση που σχεδίαζε η Βουδαπέστη κόντεψε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Αυστρία, τη χώρα που θα θιγόταν περισσότερο, αλλά, ακόμη περισσότερο, να τορπιλίσει τις προσπάθειες που γίνονται για αντιμετώπιση του φλέγοντος μεταναστευτικού προβλήματος σε συλλογικό επίπεδο.
Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ προβλέπει ότι αίτηση χορήγησης ασύλου κατατίθεται και εξετάζεται από τη χώρα εισόδου του αιτούντος στην ΕΕ και ότι ο αιτών μπορεί να μεταφερθεί και πάλι στη χώρα αυτή, εάν την εγκαταλείψει. Η αναστολή ισχύος της συνθήκης, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη Βουδαπέστη, θα επέτρεπε στην Ουγγαρία να αρνηθεί την επιστροφή στο έδαφός της ατόμων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της χώρας και στη συνέχεια συνελήφθησαν σε άλλη χώρα, ειδικότερα στην Αυστρία και τη Γερμανία.
«Στην Ελλάδα»
Μάλιστα ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να επαναπροωθήσουν τους παράνομους μετανάστες στην πρώτη χώρα υποδοχής, να τους στείλουν στην Ελλάδα, αφού από εκεί εισέρχονται στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία και τελικά στην Ουγγαρία.
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το εθνικό συμφέρον και τα επίσημα στοιχεία, βάσει των οποίων η ουγγρική Αστυνομία έχει συλλάβει φέτος περισσότερους από 60.000 επίδοξους μετανάστες μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 22ας Ιουνίου. Υποστήριξε ακόμη ότι ο λόγος της απόφασής της είναι πως δεν έχει πλέον τη δυνατότητα φιλοξενίας άλλων μεταναστών και θα επανέλθει στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας όταν θα έχει εκ νέου τη δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον μεταναστών και προσφύγων.
Υπό την πίεση της Κομισιόν, η οποία ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την κυβέρνηση Ορμπάν αλλά και υπό την πίεση της Αυστρίας, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Ουγγαρίας και απείλησε με «συνέπειες», η Βουδαπέστη ζήτησε «υπομονή» από τη Βιέννη και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναστείλει την ισχύ «κανενός κανόνα της ΕΕ». Διευκρίνισε ακόμη ότι θα δώσει επαρκείς εξηγήσεις για όλες τις τυχόν απορίες που έχουν προκύψει και ότι θα διαπραγματευθεί περαιτέρω με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Συνομιλία
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιζάρτο, είχε συνομιλία με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχετικά με τις ρυθμίσεις της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ και «τον πληροφόρησε ότι η Ουγγαρία δεν αναστέλλει την ισχύ κανενός κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, στη συζήτηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, συμφώνησε να ζητήσουν από την ΕΕ να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη μεταναστευτική οδό μέσω των δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τη Frontex, αυτός είναι ο άξονας που προτιμούν πολλοί από τους ανθρώπους οι οποίοι εγκαταλείπουν το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, για να γλιτώσουν από τις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται στις πατρίδες τους. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 17 Ιουνίου, η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει εξάλλου ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου. Ταυτόχρονα ξεκινά καμπάνια με αφίσες κατά των μεταναστών, η οποία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταγγέλλουν τις προθέσεις της Βουδαπέστης, θα στοιχίσει πέντε εκατομμύρια δολάρια.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos