Σήμα κινδύνου από ειδικούς: Εξαπλώνονται στην Ευρώπη ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια

25 Απριλίου 2024 15:00

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ειδικοί για την εξάπλωση μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών ανά την υφήλιο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός κι ο επιπολασμός τους έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που ευνοεί την αναπαραγωγή τους.

Η επικεφαλής της ομάδας ανθεκτικότητας της παγκόσμιας Υγείας στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης, καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, έχει προειδοποιήσει ότι τα ξεσπάσματα μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών αναμένεται να εξαπλωθούν τις επόμενες δεκαετίες και σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, που δεν είχαν ως τώρα επηρεαστεί, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Και σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην ισπανική μεγαλούπολη θα προειδοποιήσει μέσω παρουσίασης ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια ραγδαία αύξηση της εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.

Πώς ευνοεί η κλιματική αλλαγή την εξάπλωση κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς [κουνούπια] ασθενειών που μεταφέρουν και διασπείρουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να εγκλιματιστούν σε περισσότερες περιοχές και να εμφανιστούν ξεσπάσματα σε περιοχές, οι κάτοικοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας των οποίων είναι απροετοίμαστοι.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos