«Γελοίο το γερμανικό ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων»

01 Ιουνίου 2016 14:11

«Γελοίο» χαρακτήρισε σήμερα ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ το ψήφισμα με το οποίο το Γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να αναγνωρίσει αύριο ως γενοκτονία τη μαζική σφαγή των Αρμενίων το 1915.


Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην οποία ο «σουλτάνος» εξέφρασε την ανησυχία του για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή «σε υψηλότατο επίπεδο» φαίνεται να της είπε, σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα. Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης όμως η Τουρκία θα σκεφτεί για τις πιθανές αντιδράσεις της. Εάν η Γερμανία «πέσει σε αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, τις οικονομικές, τις πολιτικές, τις εμπορικές, τις στρατιωτικές», προειδοποίησε ο Ερντογάν. «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να υποστηρίξουν την Πέμπτη το συμβολικό ψήφισμα της σφαγής 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τις Οθωμανικές αρχές έναν αιώνα πριν, παρά τις σθεναρές αντιστάσεις της Τουρκίας, η οποία απορρίπτει την πεποίθηση πως οι θάνατοι αυτοί αποτελούν γενοκτονία.

Η γερμανική βουλή είχε αναβάλει πέρυσι την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων φοβούμενη τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

www.kahimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos