Ξεχάστε τα μπουκαλάκια σαμπουάν στα ξενοδοχεία και τις... ατομικές σάλτσες στα fast food

07 Μαρτίου 2024 15:30

Τα «πάνω κάτω» στις συσκευασίες για χάρη του περιβάλλοντος: Τέλος στις αγαπημένες μικρο-συσκευασίες για σάλτσες, αποχαιρετάμε και τα μπουκαλάκια σαμπουάν από τα ξενοδοχεία

Τη Δευτέρα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για νέους κανόνες με σκοπό τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών.

Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στο να καταστήσουν τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ ασφαλέστερες και περισσότερο βιώσιμες: Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες, με όσο το δυνατόν μικρότερη παρουσία επιβλαβών ουσιών και χωρίς περιττές συσκευασίες.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία θέτει ορισμένους απτούς στόχους μείωσης των συσκευασιών (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040) απαιτώντας από τα κράτη - μέλη να μειώσουν, ιδίως, την ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων συσκευασίας.

Από 1η Ιανουαρίου 2030 απαγορεύονται ορισμένες μορφές πλαστικής συσκευασίας μίας χρήσης, όπως οι συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφετέριες και εστιατόρια, καθώς και οι ατομικές μερίδες (π.χ. για καρυκεύματα, σάλτσες, κρέμες γάλακτος, ζάχαρη).

Την ίδια ώρα, θα κληθούμε να αποχαιρετήσουμε και τις mini συσκευασίες για προϊόντα περιποίησης που διανέμονται σε ξενοδοχεία, όπως τα μικρά μπουκαλάκια αφρόλουτρου και σαμπουάν.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν, τέλος, την απαγόρευση των πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω των 15 μικρομέτρων), εκτός εάν αυτές απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Εμπρός μαρς για... επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συμφώνησαν, παράλληλα, να θέσουν συγκεκριμένο στόχο για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά - εκτός πχ από το γάλα, το κρασί - έως το 2030 (τουλάχιστον 10%).

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη θα μπορούν να παρεκκλίνουν επί πενταετίας από αυτές τις απαιτήσεις αυτές - τουλάχιστον υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι τελικοί διανομείς ποτών και φαγητού στον τομέα της εστίασης θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να φέρουν το δικό τους δοχείο. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να προσφέρουν το 10% των προϊόντων σε μορφή επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας έως το 2030.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να δώσουν κίνητρα στα εστιατόρια, τις καντίνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να σερβίρουν νερό βρύσης (όπου είναι διαθέσιμο, δωρεάν ή έναντι χαμηλού τέλους παροχής υπηρεσιών) σε επαναχρησιμοποιούμενη ή επαναγεμιζόμενη μορφή.

dnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos