Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Ενίσχυση των ελέγχων με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και drones

27 Μαρτίου 2024 13:40

Περισσότερους από 73.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα «Αποτελέσματα, Προκλήσεις και Προοπτικές» της Αρχής παρουσία των πρώην υπουργών Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Στον χρόνο αυτό διαπιστώθηκαν πάνω από 16.000 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 44,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρώην υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης εξήρε το έργο του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επί θητείας του στο υπουργείο Εργασίας θέσπισε τη νέα Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. Επισήμανε ότι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των ελέγχων της Αρχής.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντική η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου που είχε ξεκινήσει, και εξέφρασε την ικανοποίηση του «γιατί το όραμα που είχαμε το 2021 πήρε σάρκα και οστά. Με το ν.4808 θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τη Ανεξάρτητη Αρχή Εργασίας στα πρότυπα της ΑΑΔΕ.

Δεν ήξερα τον νυν Διοικητή Γεωργιο Τζιλιβάκη. Τον γνώρισα κατά την ακρόαση. Η επιλογή του με δικαίωσε γιατί ο Διοικητής λειτουργεί με γνώμονα το δίκαιο, την αμεροληψία, χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Στόχος μας είναι η υγιής επιχειρηματικότητα και οι ικανοποιημένοι και προστατευόμενοι εργαζόμενοι».

Ακόμη κάτι σήμερα εκφράζονται αμφιβολίες και υπάρχει ευθεία αντιπαράθεση από κάποιους φορείς για το νέο θεσμό, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης καθηγητής Θόδωρος Λύτρας. «Θα πρέπει να υπάρχει μια Αρχή που να μην είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης θα έπρεπε η κοινωνία να αποδέχεται ως ορθή επιλογή σύγχρονου τρόπου διοίκησης και απάντησης στα περί ελέγχου της Δημόσιας διοίκησης από τους κυβερνώντες.

Αθόρυβα και ουσιαστικά τηρούμε το νόμο. Η εμπιστοσύνη των κοινωνικών εταίρων και του κόσμου χτίζεται καθημερινά μέσα από το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας».

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το προσωπικό, υψηλά εξειδικευμένο μεν αλλά σε 5 χρόνια συνταξιοδοτείται το 40%! Άρα άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν προσλήψεις. Την ίδια στιγμή χρειάζεται συνεχής αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.

Με τη φράση «τι χρονιά κι αυτή που πέρασε!» άρχισε την τοποθέτηση του ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας Γεώργιος Τζιλιβάκης.

«Το ευρύτερο περιβάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό στο ξεκίνημα μας. Κι είναι φυσιολογικό: όταν δημιουργείται μία ανεξάρτητη αρχή, αλλάζουν οι ισορροπίες. Συνειδητοποιήσαμε από πολύ νωρίς ότι η ανεξαρτησία ενοχλεί, μετά καταλάβαμε ότι η αποτελεσματικότητα μας ενοχλεί πολύ περισσότερο» πρόσθεσε.

Οι ελεγκτές απέδειξαν ότι η παρουσία μας στην αγορά εργασίας είναι κάθε άλλο παρά συμβολική, καθώς κι ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Περισσότεροι έλεγχοι, σε μεγαλύτερο βάθος, με σκοπό να πλήξουν την καρδιά της παραβατικότητας».

Το 2023 πραγματοποιήθηκε ιστορικό ρεκόρ ελέγχων, με αξιοποίηση των δεδομένων έτσι ώστε να είναι πιο στοχευμένοι, σε νέες δραστηριότητες, όπως είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με νέα εργαλεία όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και τα tablet που σταδιακά αντικαθιστούν τα παλιά δελτία ελέγχου, διενέργεια των εργατικών διαφορών και την απόδοση δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, καθώς και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Τόνισε επίσης ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας προγραμματίζει την ενίσχυση των ελέγχων με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης αλλά και drones.
Επίσης στην ιστοσελίδα της αρχής δημοσιεύτηκε ο οδηγός εργατικών διαφορών ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στην ιστοσελίδα παρέχονται πληροφορίες σε έξι γλώσσες.

ertnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos