Ο Ασαντ πάτησε πόδι στην επαρχία της Ράκα

06 Ιουνίου 2016 11:05

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Στρατού σε Συρία και Ιράκ, καθώς σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός, σε μια σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε με τη στήριξη ρωσικών δυνάμεων ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ προέλασε προς την επαρχία Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης.

Η επίθεση ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη επίθεση ενάντια στο ΙΚ τις πρόσφατες εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στη Φαλούτζα, που το μεγαλύτερο μέρος της πολιορκείται εδώ και μέρες. Οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης προέλασαν με την υποστήριξη δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- προς την πόλη Μανμπίζ (επαρχία Χαλεπίου) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο συριακός στρατός στην επίθεση της Παρασκευής εισήλθε στα όρια της επαρχίας Ράκα, έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας σε εδάφη που ελέγχει το ΙΚ σε ανατολικές περιοχές της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός κατέκτησε εδάφη και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους τζιχαντιστές.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως τουλάχιστον 26 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα στρατιώτες του στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση σχεδόν 40 χλμ. από μια περιοχή όπου οι αντάρτες με τη στήριξη των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει παράλληλη επίθεση για να απομονώσουν τα προπύργια των τζιχαντιστών στο βόρειο Χαλέπι από τις περιοχές που ελέγχουν ανατολικά από τον Ευφράτη ποταμό, όπου βρίσκεται η Ράκα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 270 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς οργανώσεων των ανταρτών σε συριακές πόλεις, όπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ περισσότεροι από 1.000 μαχητές επιτίθενται κατά θέσεων του συριακού στρατού στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο παρατήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το ίδιο κέντρο επικαλείται τις μαρτυρίες πολιτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με τις οποίες ένοπλες ομάδες αποτελούμενες από Τούρκους στρατιώτες έχουν εμφανιστεί στα βόρεια της πόλης.

Επίσης, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κουρδικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ αλλά και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Από τους βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 27 Κούρδοι μαχητές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos