To Επιμελητήριο Κυκλάδων για το ασφαλιστικό

20 Ιανουαρίου 2016 13:21

Αξιότιμες κυρίες, κύριοι,


To Επιμελητήριο Κυκλάδων, από τις πρώτες ημέρες που ανέκυψε το θέμα, παρακολουθεί αδιάλειπτα και στενά τις εξελίξεις. Σε συνέχεια των συνεχών επαφών μας, επιθυμούμε με την παρούσα, να εκφράσουμε και γραπτώς, συνοπτικά τις θέσεις μας επί των προτεινόμενων μέτρων, αλλά κυρίως να μεταφέρουμε την αγωνία και τις αντιδράσεις των φορέων και επιχειρηματιών της περιοχής μας, σε σχέση με τον χαρακτήρα των μέτρων τα οποία έχουν έντονες φορολογικές αποχρώσεις. Στην πραγματικότητα, αποχαρακτηρίζουν και αποδομούν περαιτέρω, την ασφάλιση, σε σχέση με την πραγματική έννοια του θεσμού και την ιδιότητα του ως δικαιώματος, συμβάλλοντας καθοριστικά σε μια βίαια μετάλλαξή του, από δικαίωμα, σε υποχρέωση.
Όπως αποδεικνύεται από την διαχρονική στάση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αλλά και γενικότερα της Επιμελητηριακής κοινότητας, απέχουμε πολύ από τη λογική να προβάλλουμε οποιουδήποτε είδους διεκδικήσεις για τις επιχειρήσεις μας μεταφέροντας το βάρος σε άλλους τομείς ή παραγωγικές τάξεις, όμως, τα προτεινόμενα μέτρα καθιστούν μη βιώσιμες τις περισσότερες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, σε μια περίοδο που επιφορτίζονται με διαρκώς αυξανόμενα βάρη από άλλες πλευρές.
Η πολύπλευρη και σχεδόν «συντονισμένη» επίθεση που δέχεται η μικρομεσαία επιχειρηματική τάξη, καθιστά τα οικονομικά βάρη που έχει να αντιμετωπίσει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, μη εξυπηρετούμενα, λόγω πραγματικής αδυναμίας, παρά τις σε καθημερινή βάση προσπάθειές μας να ιεραρχήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Ποτέ άλλοτε, το κράτος δεν είχε μπει με τόσο υψηλό ποσοστό συνέταιρος στις επιχειρήσεις μας, αλλά και στην «τσέπη» κάθε εργαζόμενου. Πάνω από το 60% των δραματικά μειωμένων εισπράξεων, καταλήγει στο κράτος, χωρίς αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη.
Ποτέ άλλοτε η μικρή επιχείρηση δεν βρέθηκε σε τόσο εχθρικό περιβάλλον, και ειδικά στο νησιωτικό χώρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, βιώνει πρωτόγνωρες και ακραίες καταστάσεις εξαιτίας της απογύμνωσης των νησιών από δομές Υπηρεσιών, Υγείας, Παιδείας, αποκλεισμών λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, με συνέπεια την έντονη εγκατάλειψη κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχοντας υπερβεί κάθε ψυχολογικό όριο, αντιμετωπίζουμε άλλη μια απειλή, την οποία αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως προωθείται από μια κυβέρνηση που μια από τις βασικές της αρχές ήταν το «δίκαιο και κοινωνικό κράτος».
Διαφωνώντας στη «βάση» του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δεν θα μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως την διαμόρφωση των εισφορών σε συνάρτηση με το φορολογητέο εισόδημα ή την ύπαρξη συνταξιούχων δύο ταχυτήτων, θεωρώντας ότι αυτά απέχουν κατά πολύ από το ασφαλιστικό σύστημα μιας δημοκρατικής χώρας και δημιουργούν επικίνδυνες ανισότητες.

Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές δυσκολίες και τις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα επιτύχει να μην διαλύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα διαψεύσει τις διάχυτες φήμες ότι έχει σχεδιαστεί και επιδιώκεται η δραματική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρέμβει ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Γιάννης Ρούσσος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos