Συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας-Ευχαριστίες στους συμμετέχοντες για τη διάσωση της θερμιώτικης ποικιλίας κριθαριού

18 Δεκεμβρίου 2014 14:14

Το Σάββατο 29/11/2014 στο Δημαρχείο Κύθνου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Δήμου Κύθνου. Ένα από τα θέματα της συνάντησης εργασίας ήταν η προσπάθεια

διατήρησης της τοπικής ποικιλίας κριθαριού της Κύθνου και η επαναφορά του σπόρου από την Τράπεζα Σπόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στους προκατόχους του, Κύθνιους αγρότες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Μπουρίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης του θερμιώτικου κριθαριού. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αγροτικά προϊόντα της Κύθνου, που παλαιότερα αποτελούσε σχεδόν μονοκαλλιέργεια στο νησί και σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Για αιώνες αποτελούσε τη βάση της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της Κύθνου αφού από αυτό γινόντανε το ψωμί στο νησί, ενώ έως και την δεκαετία του '70 κατά τον εικοστό αιώνα, σχεδόν όλη την παραγωγή απορροφούσε η Ζυθοποιεία ΦΙΞ. Σήμερα, θα μπορούσε να ξαναδώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Κύθνου, εάν αξιοποιηθεί στην παρασκευή νέων – καινοτόμων προϊόντων.

Οι ποσότητες από την τοπική ποικιλία κριθαριού που καλλιεργούνται και συγκομίζονται στην Κύθνο είναι ελάχιστες και ο κίνδυνος ολοκληρωτικής εξαφάνισης από χρόνο σε χρόνο είναι υπαρκτός. Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Μπουρίτης με τον γεωπόνο Δρ Ροίκο Θανόπουλο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλλιέργησαν το φθινόπωρο του 2013 σε έκταση του Πανεπιστημίου, μικρή ποσότητα θερμιώτικου κριθαριού, που είχε αποθηκευτεί το 2009 στην Τράπεζα Σπόρων του Πανεπιστημίου.

Η ποσότητα κριθαριού που συγκομίστηκε παραδόθηκε ονομαστικά, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας του Δήμου Κύθνου, στους θερμιώτες γεωργούς Χρήστο Γ. Φίλιππα, Ηλία Ι. Λαουτάρη, ο Ανδρέα Ντ. Τούντα, Ντελέντα Α. Τούντα και Δημήτρη Α. Βλαστάρη που είχαν διαθέσει τον αρχικό σπόρο το 2009, και οι οποίοι δεν τον κατέχουν σήμερα.

Οι αγρότες αυτοί, όπως και ο καλλιεργητής και διατηρητής της θερμιώτικης ποικιλίας κριθαριού Νίκος Κοζαδίνος, είναι άξιοι συγχαρητηρίων, καθώς είναι από τους ελάχιστους που είναι διατεθειμένοι να καλλιεργήσουν ακόμα το θερμιώτικο κριθάρι από προσωπικό μεράκι, καταβάλλοντας πρόσθετο μόχθο και δεχόμενοι οικονομική ζημία πολλές φορές, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, της ευκολίας και της προχειρότητας.

Θα θέλαμε να τους εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και να εξάρουμε την καθοριστική συμβολή τους στη διατήρηση της θερμιώτικης ποικιλίας κριθαριού.

Επίσης, τους ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά σπόρου που έδωσαν το 2009, προκειμένου να αναγνωριστεί επίσημα η θερμιώτικη ποικιλία κριθαριού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να ενταχθεί στον «Οδηγό προσδιορισμού τοπικών ποικιλιών» που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό να αποτελέσει βοήθημα για την εφαρμογή της Δράσης: «Διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που σκοπεύει στην προστασία των τοπικών ποικιλιών.

Η όλη κίνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι με συνεργασία, καλή πίστη και μεθοδικότητα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα να διαμορφώνουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Η δημοτική αρχή της Κύθνου σκοπεύει να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών του νησιού μας σε συνεργασία με τους ίδιους και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos