Σίφνος: Επιτυχής ολοκλήρωση της γιορτής του κυκλαδίτικου γευστικού πολιτισμού (Βίντεο)

13 Σεπτεμβρίου 2014 17:15

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε στον Αρτεμώνα της Σίφνου το τριήμερο ταξίδι στις τοπικές γεύσεις της κυκλαδίτικης γαστρονομικής κουλτούρας.

Ένα ταξίδι πλούσιο σε αρώματα και μυρωδιές, γεμάτο από παραδοσιακές γεύσεις της νησιώτικης γης και θάλασσας που έχει γίνει πλέον θεσμός συνεύρεσης των κυκλαδιτών με σκοπό την παρουσίαση της μαγειρικής δημιουργικότητας που έχει να επιδείξει κάθε τοπική κυκλαδίτικη κουζίνα.

Το 8ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας έφθασε στο τέλος του και η Σίφνος επιστρέφει σιγά – σιγά στους ρυθμούς της καθημερινότητάς της καθώς για μια ακόμη χρονιά φιλοξένησε το πανόραμα των παραδοσιακών κυκλαδίτικων εδεσμάτων σε μια πάνω απ΄ όλα γιορτή πολιτισμού και συνύπαρξης ανθρώπων και γεύσεων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κυκλαδίτισσες που αντάμωσαν στη Σίφνο, μαγείρεψαν τις συνταγές τους βάζοντας σ΄ αυτές εκτός από τα υλικά του τόπου τους, την επινοητικότητα της μαγειρικής τους τέχνης, τη φαντασία και το μεράκι που καθοδηγεί έως και σήμερα την επιδεξιότητά τους στην παρασκευή νόστιμων και θρεπτικών πιάτων με τα υλικά που προσφέρει η φύση του τόπου τους. Στις συνταγές τους όμως έβαλαν πάνω απ΄ όλα την αγάπη για τον ίδιο τον τόπο τους και το ζήλο της έμπνευσης που απλόχερα τους προσφέρει το μοναδικό κυκλαδίτικο περιβάλλον.

Η κυκλαδίτισσα νοικοκυρά πατροπαράδοτα μαγείρευε πάντοτε από την ανάγκη να θρέψει την οικογένειά της και τον ενθουσιασμό της να δημιουργήσει μέσα από ταπεινά συνήθως υλικά μια τόσο πλούσια γαστρονομική παράδοση.

Αυτή η παράδοση αναβιώνει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της Σίφνου ακόμη και σήμερα. Ακόμη και σήμερα που ο εκσυγχρονισμός έχει ανοίξει νέες δυνατότητες, οι κυκλαδίτισσες διαφυλάσσουν και διατηρούν την πατροπαράδοτη μαγειρική τους ταυτότητα όπως την κληρονόμησαν από τις παλαιότερες γενιές.

Τα πιάτα που δημιουργούν και παρουσιάζουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ αναδεικνύουν τον πλούτο της παραδοσιακής μαγειρικής και ανιχνεύουν τις πολιτισμικές διαδρομές της θρέψης, της κοινωνικής συνύπαρξης και των ανθρώπινων σχέσεων μέσα στην κουλτούρα της νησιώτικης κοινωνικότητας που διατηρείται αναλλοίωτη.

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας της Σίφνου, δίνοντας κάθε χρόνο ζωή στον ενθουσιασμό των κυκλαδιτών να ανταμώνουν και να ιχνηλατούν όλοι μαζί τους δρόμους της παράδοσης μέσα από τη γεύση, αποτελεί σίγουρα ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που αναδεικνύει σε όλο της το εύρος την ιδιαίτερη νησιώτικη κουλτούρα της αγάπης και της προσφοράς που διατηρείται ανόθευτη μέχρι και σήμερα.

Κοινή ανάρτηση σε psts.gr και cyclades24.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos