Αρης - Παναθηναϊκός 0-2: Τρίποντο - «χρυσάφι», τον κρατάει «μέσα» στη μάχη!

07 Απριλίου 2024 21:44

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε σε τροχιά διεκδίκησης τίτλου καθώς επικράτησε με 0-2 του Άρη στο «Κλ. Βικελίδης» χάρη στην αριστοτεχνική εκτέλεση του Σπόραρ στο 62ο λεπτό αλλά και το αυτογκόλ του Γιάκουμπ Μπράμπετς στις καθυστερήσεις σ’ ένα παιχνίδι όπου οι «κίτρινοι» άξιζαν περισσότερα.

Έτσι έπαιξαν…
Ο Άκης Μάντζιος πήρε την επιλογή της χρησιμοποίησης πιο επιθετικού σχήματος με την παρουσία του Μανού Γκαρθία σε ελεύθερο ρόλο μπροστά από τους Ζουλ-Νταρίντα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, διατηρώντας παράλληλα την επιθετική τριάδα των Σουλεϊμάνοφ-Σαβέριο και Λορέν Μορόν. Προχώρησε εκ νέου σε αλλαγή στο αριστερό άκρο της άμυνας με τον Φράνκο Φεράρι, επαναφέροντας στο δίδυμο των στόπερ τον Φαμπιάνο.

Ο Φατίχ Τερίμ δεν επιφύλαξε εκπλήξεις έχοντας στα αμυντικά άκρα τους Βαγιανίδη, Χουάνκαρ και δίδυμο τους Γιεντβάι, Ακαϊντίν ενώ στον άξονα της μεσαίας γραμμής επέλεξε τους Αράο-Τσέριν πίσω από τον Τάσο Μπακασέτα. Στο 4-3-3 του Παναθηναϊκού οι Μπερνάρ, Παλάσιος ήταν στην επιθετικά άκρα και ο Φώτης Ιωαννίδης στην κορυφή της επίθεσης.

Πολλά νεύρα, πολλά λάθη και… ολίγον ποδόσφαιρο
Αυτά συνέβησαν στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο 20λεπτο μαζί με την κατοχή της μπάλας αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα του Άρη. Ίσως γιατί ο ορεξάτος Φώτης Ιωαννίδης δεν βρήκε στηρίγματα από τη μεσοεπιθετική γραμμή και τους πλάγιους επιθετικούς καθώς ο Παλάσιος ήταν αναποτελεσματικός και ο Μπερνάρ κακός. Στο ίδιο διάστημα ο Άρης βασίστηκε κυρίως στην δράση του Λορέν Μορόν ο οποίος έκανε την πρώτη ουσιαστική τελική προσπάθεια (με σουτ εκτός περιοχής) στο 12ο λεπτό και λίγα δευτερόλεπτα μετά ήταν η σειρά του Φώτη Ιωαννίδη να εκτελέσει, επίσης άστοχα.

Το σκηνικό του αγώνα άρχισε να αλλάζει από το 20λεπτο και μετά όπου ο Άρης είχε πιο ενεργό ρόλο. Προηγήθηκε μια εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα και η πρώτη σπουδαία επέμβαση του Ντραγκόφσκι σε μια φάση όπου οι στόπερ του Παναθηναϊκού έχασαν τον Μορόν κι αυτός εκτέλεσε απευθείας από το ύψος του πέναλτι. Ο Άρης ήταν πιο δραστήριος από τον Παναθηναϊκό, προσπάθησε να φτιάξει παιχνίδι από τα άκρα αλλά επίσης δεν μέτρησε πολλές τελικές. Στο 33’ ο Φαμπιάνο εκτέλεση φάουλ από το ύψος της περιοχής αλλά ο Ντραγκόφσκι είχε ξανά εξαιρετική τοποθέτηση και δύο λεπτά αργότερα ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού έκανε νέα σπουδαία απόκρουση σε προβολή του Μορόν.

Φινάλε με ένταση
Ένα σουτ του Παλάσιος στο 36’ δεν ανησύχησε τον Χουλιάν Κουέστα ενώ και το αντίστοιχο του Φράνκο Φεράρι στο 40’ δεν ξεγέλασε τον Ντραγκόφσκι καθώς είχε κλείσει τη γωνιά του. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένταση καθώς ο Φώτης Ιωαννίδης πήγε να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή Σταβρέφ, εκεί παρενέβη αρχικά ο τιμ μάνατζερ του Άρη, Γιώργος Γκουγκουλιάς και στη συνέχεια ο Χουλιάν Κουέστα. Η ένταση κράτησε για περίπου δύο λεπτά καθώς οι δύο ομάδες πήγαιναν στα αποδυτήρια.

Αλλαγή Τερίμ και 3-5-2
Ο Φατίχ Τερίμ άλλαξε το σχέδιό του στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους καθώς έριξε τον Σπόραρ στο παιχνίδι και η ομάδα του πήγε τριάδα στην άμυνα (Γιεντβάι, Ακαϊντίν, Αράο) και full back τους Χουάνκαρ, Βαγιαννίδη. Από εκείνο το σημείο και μετά το παιχνίδι έγινε… ροντέο. Ο Παναθηναϊκός έχασε την ισορροπία του στον άξονα αλλά και ο Άρης δεν το εκμεταλλεύτηκε καθώς πέταξε στα σκουπίδια όλες τις προϋποθέσεις που είχε στο transition παιχνίδι μετρώντας μία μόλις τελική με τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ. Μάλιστα η πρώτη μεγάλη στιγμή του δεύτερου μέρους ήταν για τον Παναθηναϊκό ασχέτως του ότι ο Σπόραρ δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του στο εξαιρετικό γύρισμα του Βαγιαννίδη.

Ο Σπόραρ του έδωσε το προβάδισμα
Αυτό που δεν κατάφερε ο Σλοβένος στο 59’ το πέτυχε στο 62’ καθώς έπειτα από το ολέθριο λάθος του Γιάκουμπ Μπράμπετς βγήκε στον χώρο και παρότι είχε μπροστά του τον Φαμπιάνο εκτέλεσε αριστοτεχνικά κάνοντας το 0-1 για την ομάδα του. Ο Άρης προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης στον Παναθηναϊκό. Στο 71’ από κλέψιμο στη μεσαία γραμμή, ο Άρης βγήκε στην transition επίθεση αλλά το πλασαριστό σουτ του Μανού Γκαρθία έφυγε λίγο έξω από την εστία του Παναθηναϊκού.

Εκεί ήταν η σειρά του Άκη Μάντζιου να προχωρήσει σε συντριπτικές αλλαγές με τη συνύπαρξη των Μορόν-Ανσαριφάρντ στην κορυφή (σ. σ. ο Ισπανός κινούταν πιο πίσω από τον Ιρανό) και τους Σουλεϊμάνοφ-Φετφατζίδη στα άκρα. Στο 79’ οι «κίτρινοι» είχαν μια καλή στιγμή με κεφαλιά του Φαμπιάνο.

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο συνέχισαν να πιέζουν καθώς ο Παναθηναϊκός είχε οπισθοχωρήσει στο γήπεδο. Στο 85’ από γύρισμα του Γιεντβάι η μπάλα λίγο έλειψε να καταλήξει στα δίχτυα αλλά και πάλι τα αντανακλαστικά του Ντραγκόφσκι ήταν εκεί για τον Παναθηναϊκό. Στο 90’ ο Γιεντβάι έσωσε τον Παναθηναϊκό διώχνοντας σχεδόν επί της γραμμής του τέρματος μετά από κεφαλιά του Καρίμ Ανσαριφάρντ.

Αυτογκόλ ο Μπράμπετς και... τέλος
Κι ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν κλεισμένος στην περιοχή του και ο Άρης πίεζε για την ισοφάριση ήρθε η κόντρα επίθεση των «πράσινων» όπου μετά τη σέντρα του Μλαντένοβιτς και την απόκρουση του Κουέστα σε προβολή του Τζούρισιτς, ο Μπράμπετς πάνω στην κίνησή του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα(0-2) κι εκεί τελείωσαν όλα.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Μορόν, Οντουμπάτζο (Άρης), Βαγιαννίδης, Γιεντβάι, Τσέριν (Παναθηναϊκός)

Ο MVP: Ο Αντράζ Σπόραρ ουσιαστικά «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό με το γκολ που σημείωσε στο 62’.

Στο ύψος τους: Ο Ντραγκόφσκι έκανε καταπληκτικό παιχνίδι για τους «πράσινους» ενώ ο Φώτης Ιωαννίδης έκανε καλό πρώτο ημίχρονο. Ο Γιεντβάι έσωσε τον Παναθηναϊκό στο 90’ Ο Άρης πήρε πολλά από τον Φεράρι και είχε ιδιαίτερα δραστήριο τον Λορέν Μορόν

Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο Άρης περίμενε περισσότερα από τον Σάπι Σουλεϊμάνοφ ενώ ο Μπράμπετς έκανε το μοιραίο λάθος στο πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού και το αυτογκόλ στο 0-2. Οι στόπερ του Παναθηναϊκού είχαν πρόβλημα στον έλεγχο του Μορόν στο πρώτο ημίχρονο.

Η «γκάφα»: Προφανώς αυτή του Μπράμπετς ο οποίος έδωσε πάσα στον Μπερνάρ για να ακολουθήσει η εξαιρετική εκτέλεση του Σπόραρ στο 0-1 του Παναθηναϊκού.

Το «στραγάλι»: Κακός διαιτητής ο Στάβρεφ με πολλά λάθη στον πειθαρχικό τομέα. Ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για τις κάρτες που δέχθηκε στο πρώτο ημίχρονο και για τα φάουλ που έδωσε, ο δε Άρης διαμαρτυρήθηκε για δεύτερη κίτρινη κάρτα του Γιεντβάι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Παναθηναϊκός μπήκε και πάλι στο παιχνίδι διεκδίκησης του Πρωταθλήματος εκμεταλλευόμενος δύο λάθη. Σε αυτό του Μπράμπετς στο 62’ ο Σπόραρ έκανε την ιδανική εκτέλεση για το 0-1 και στις καθυστερήσεις ήρθε το 0-2 με αυτογκόλ του Τσέχου κεντρικού αμυντικού. Βάσει της συνολικής εικόνας του αγώνα, στον Άρη δεν άξιζε αυτή η ήττα.

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Φεράρι, Ζουλ (59’ Βερστράτε), Νταρίντα (72’ Τζούρασεκ), Μανού Γκαρθία (72’ Φετφατζίδης), Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο (72’ Ανσαριφάρντ), Μορόν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φατίχ Τερίμ): Ντραγκόφσκι, Βαγιανίδης, Χουάνκαρ (76’ Μλαντένοβιτς), Γιεβντάι, Ακαϊντίν, Αράο Τσέριν, Μπακασέτας (88’ Μαντσίνι), Μπερνάρ (76’ Τζούρισιτς), Παλάσιος (46’ Σπόραρ), Ιωαννίδης (90’ Βέρμπιτς)

gazzetta.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos