×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Δεκτές παρεμβάσεις 500-600 εκατ. για το ασφαλιστικό

11 Νοεμβρίου 2013 11:12

Τη «μάχη» των αριθμών δίνουν υπουργείο Εργασίας και τρόικα αναφορικά με το όφελος που θα αποφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα προωθούμενα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας σημείωναν χθες πως φαίνεται ότι έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειστές παρεμβάσεις 500 με 600 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά η ελληνική πρόταση είχε κοστολογηθεί στο ένα δισεκατομμύριο).

Το πρόβλημα είναι πως οι θέσεις της τρόικας για μείωση των εισφορών και «ψαλίδισμα» των φόρων υπέρ τρίτων δημιουργούν πρόσθετο οικονομικό κενό στα ταμεία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1.8 δισεκατομμύριο ευρώ «επιταχύνουν» τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως τα θέματα που ανοίγει η τρόικα μπορεί να αποτελέσουν κερκόπορτα για επαναφορά στο τραπέζι επώδυνων θεμάτων (συντάξεις στα ευγενή ταμεία, βασική σύνταξη ΤΕΒΕ κ.ά.). Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά ζητά περίοδο χάριτος για να αυξήσει τα έσοδα -ζητώντας μεταξύ άλλων ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών- για μη χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις.

Τα μέτωπα

Τα «καυτά» μέτωπα που άνοιξε η τρόικα είναι τα εξής:

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει η μείωση φέτος να είναι 1.4 ποσοστιαίες μονάδες και να... τρέξει τον Ιούνιο. Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις μέχρι το 2016 η περικοπή στις εργοδοτικές εισφορές θα φτάσει τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μονάδες.

Ωστόσο αυτό θα οδηγήσει φέτος σε ένα οικονομικό κενό 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί από την είσπραξη των οφειλών προς τα ταμεία. Για τον σκοπό αυτόν η ελληνική πλευρά ζητά η ρύθμιση των οφειλών να γίνεται σε 72 δόσεις για όσους εργοδότες είναι συνεπείς. Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για συμψηφισμό των οφειλών με τις επιστροφές στον ΦΠΑ.

Μείωση των εισφορών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα ειδικά ταμεία. Στόχος είναι οι εισφορές στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών να πέσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ, κάτι που θα προκαλέσει «μαύρη τρύπα» 100 εκατομμυρίων τη φετινή χρονιά. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει τρόπο για να κλείσει αυτό το κενό, ώστε να μη συμπαρασύρει τις συντάξεις. Πάντως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως η μείωση των εισφορών μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές στις υψηλές συντάξεις.

Φόροι υπέρ τρίτων. Για το θέμα αυτό έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Πρόκειται για το μεγάλο «αγκάθι», καθώς αν η τρόικα επιμείνει στην κατάργησή τους, τα ταμεία θα έχουν πρόσθετη απώλεια 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos