Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «Ψυχική υγεία και ευεξία παιδιών και εφήβων: Από την οικογένεια στην κοινότητα (450 ωρών)»

10 Ιανουαρίου 2020 13:33

Έναρξη μαθημάτων: 20/03/2020

Λήξη μαθημάτων: 19/03/2021

Δίδακτρα: 450 ευρώ, σε 3 δόσεις

Εγγραφές έως: 19/03/2020

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Πρόγραμμα αποτελεί μια εισαγωγή στον τομέα της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και εφήβων. Σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιάσει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τα βασικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού από την εμβρυϊκή μέχρι τη μετεφηβική ηλικία. Έμφαση δίνεται στο γνωστικό, ψυχοσυναισθηματικό και συμπεριφορικό τομέα, στην εξέλιξη της σκέψης, της γλώσσας, της αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας στο πλαίσιο του οικογενειακού και του σχολικού περιβάλλοντος. Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές και μέθοδοι που διέπουν τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη προβλημάτων καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να ανταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Αν και τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της διά βίου μάθησης, απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, κοινωνικούς επιστήμονες, εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια, ειδικούς της ψυχικής υγείας, σε φοιτητές, σε γονείς και σε ανθρώπους, που θέλουν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες αναφορικά με τα μοντέλα της συμβουλευτικής και της εκπαιδευτικής παρέμβασης, την παροχή υποστήριξης στο σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο και γενικότερα τον εφοδιασμό με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση:

Να αναγνωρίζουν τα βασικά στάδια της ψυχοσυναισθηματικης ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων
Να κατανοούν την έννοια και το εύρος της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των παιδιών και εφήβων
Να αναγνωρίζουν τις βασικές συναισθηματικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές τους διαταραχές, και να γνωρίζουν την ενδεικνυόμενη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.
Να κατανοούν το ρόλο της οικογένειας στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν βασικά σημεία της δυσλειτουργικής οικογένειας και να συμβάλουν στην ενίσχυση της ενδοοικογενειακής επικοινωνίας.
Να κατανοούν το ρόλο του σχολείου στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αποκλίνουσες συμπεριφορές και να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαχείριση προβλημάτων που επιφέρουν.
Να γνωρίζουν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων, και να είναι σε θέση να αναζητούν και να αξιολογούν κριτικά καινοτόμες παρεμβάσεις, όσον αφορά την ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών και των μαθητών τους.
Να εφαρμόσουν βασικές δεξιότητες διαχείρισης ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων παιδιών και εφήβων στο οικογενειακό, σχολικό ή/και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.,
Να γνωρίζουν τα βασικά στάδια σχεδιασμού εφαρμογής και αξιολόγησης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας στην κοινότητα .
ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Το προτεινόμενο πρόγραμμα εφαρμόζει το μοντέλο Μικτής Μάθησης (Blended Learning) το οποίο περιλαμβάνει:

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση µε µέθοδο ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (400 ώρες)
Δια ζώσης εκπαίδευση 50 ωρών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η διεξαγωγή της εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, προσφέρει στον εκπαιδευόμενο χρονική και χωρική ευελιξία καθώς και προστιθέμενη αξία της θεωρητικής μάθησης. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα ασκούνται διά ζώσης σε θεωρητικές και βιωματικές εκπαιδευτικές τεχνικές μάθησης με σκοπό την ενεργητική συμμετοχή τους, την αξιοποίηση των γνώσεων και των εμπειριών τους, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δημιουργικότητάς τους. Η διδασκαλία κάθε θεματικής ενότητας και κάθε μαθήματος είναι κατά κανόνα ευέλικτη και εξατομικεύεται από τους διδάσκοντες κατά το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή του μαθήματος.

Διδακτικές μέθοδοι

Οι μέθοδοι διδασκαλίας συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

διαλέξεις
καταιγισμός ιδεών
ασκήσεις ρόλων
ασκήσεις πεδίου
προσομοιώσεις
διαδραστική διδασκαλία
μικροδιδασκαλία
μελέτη & ανάλυση εξειδικευμένης βιβλιογραφίας
μελέτες περίπτωσης
συμμετοχή σε ομάδες
εκπόνηση μελέτης (project)
συγγραφή εργασίας / εργασιών
πρακτικές εφαρμογές σε περιβάλλοντα εργασίας
Εκπαιδευτικό υλικό ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος θα διατίθεται σταδιακά, ανά θεματική ενότητα, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών τάξεων (e-class). Κατά την εξέλιξη κάθε θεματικής ενότητας θα αναρτώνται σε σχετικό link οι απαραίτητες ανακοινώσεις και οι οδηγοί για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, παρέχεται πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη δεδομένου ότι ο εκπαιδευόμενος μπορεί να απευθύνεται ηλεκτρονικά (μέσω email) στον ορισμένο εκπαιδευτή του, για την άμεση επίλυση αποριών σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες και τις ασκήσεις αξιολόγησης.

Οι διδάσκοντες επιλέγονται από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατόπιν αυστηρής επιλογής, βάσει των ακαδημαϊκών κριτηρίων και κανονισμών που έχει θεσπίσει.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και πιστώνει 450 διδακτικές ώρες.

5Α. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Μελέτη πρωτότυπου υλικού 20-30 σελίδων ανά μηνιαία θεματική ενότητα
Μελέτη συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού
Παρακολούθηση δια ζώσης μαθημάτων (με όριο απουσιών 20% στο σύνολο των δια ζώσης ωρών)
Τεστ αξιολόγησης 15 - 30 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (μετά την ολοκλήρωση κάθε μηνιαίας θεματικής ενότητας)
Συγγραφή τελικής ατομικής εργασίας (οι επιμορφούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ οργάνωσης μικροδιδασκαλίας βασισμένης στις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων ή προσομοίωσης συμβουλευτικής – διερευνητικής συνέντευξης με παιδιά. Έκταση 3.000 - 6.000 λέξεων)

Περισσότερα εδώ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos