Πώς να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή την άνοιξη

21 Μαρτίου 2024 15:59

Η μέρα μεγαλώνει, τα πουλάκια κελαηδούν στα κλαδιά, οι αμυγδαλιές έχουν ανθίσει εδώ κι έναν μήνα, και τα υπόλοιπα λουλούδια έχουν βαρεθεί να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.

Παρά τις απρόσμενες, σποραδικές βροχές που μας χαλάνε το όνειρο, η γύρη, οι κάμπιες, κι οι αλλεργίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθιστώντας αδύνατο να αγνοήσουμε τον ερχομό της άνοιξης.

Η άνοιξη είναι μια εποχή που περιμένουμε διακαώς κάθε χρόνο ακόμα και με την επικράτηση (δυστυχώς) ενός νέου κλίματος. Όταν επιτέλους φτάνει, νιώθουμε ότι έχει καθυστερήσει αιώνες. Όπως εμείς, έτσι και τα χνουδωτά φιλαράκια μας λατρεύουν την άνοιξη. Κάθε γατούλα προσδοκά τη στιγμή που το φως του ήλιου θα χτυπήσει το παρκέ στη σωστή γωνία, για να πάει και να τεντωθεί μακάρια στην αγκαλιά του. Όλες οι νέες μυρωδιές, τα ζουζούνια που μπαίνουν από το μισάνοιχτο παράθυρο, τα λουλούδια που φυτρώνουν, προκαλούν τη γάτα σας να βγει έξω και να συμμετάσχει κι αυτή στον χορό της εποχής.

Η άνοιξη εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τα αγαπημένα σας οικόσιτα αιλουροειδή. Ευτυχώς, σχεδόν όλοι μπορούν να προβλεφθούν, και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τη γάτα σας από τις ανεπιθύμητες περιπέτειες. Ας δούμε τι πρέπει να έχετε στο νου σας την άνοιξη, ώστε να παραμένει η γατούλα σας ασφαλής:

1. Βεβαιωθείτε ότι είναι τσιπαρισμένη

Το τσιπάρισμα των κατοικίδιων σκύλων και γατών επιβάλλεται από το νόμο και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στην περίπτωση που το ζώο συντροφιάς σας ξεγλιστρήσει απ’ το σπίτι και χαθεί. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που αφήνετε τη γάτα σας να κυκλοφορεί σε εξωτερικούς χώρους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει microchip και ότι φοράει περιλαίμιο με ταυτότητα στην οποία αναγράφονται καθαρά τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

2. Στειρώστε τη γάτα σας

Η στείρωση της γάτας επίσης επιβάλλεται νομικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας όταν φτάνουν στην κατάλληλη ηλικία, με σκοπό τόσο την αποφυγή διάφορων ασθενειών που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους, όσο και τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Οι γάτες μπαίνουν σε οίστρο την άνοιξη, επομένως αν η γάτα σας βγαίνει από το σπίτι χωρίς να έχει στειρωθεί ενδέχεται να καταλήξετε με ανεπιθύμητα γατάκια.

3. Προσέχετε τι καθαριστικά χρησιμοποιείτε

Την άνοιξη βγάζουμε τα χαλιά και κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι. Αυτό είναι ευεργετικό και για τη γάτα σας, καθώς αφαιρούνται οι ψύλλοι και διάφορα μικρόβια από τους χώρους του σπιτιού. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να προσέχετε πολύ τι καθαριστικά χρησιμοποιείτε, και να βεβαιώνεστε ότι είναι ασφαλή για κατοικίδια, ή ότι όλες οι επιφάνειες έχουν ξεπλυθεί και στεγνώσει πλήρως πριν μπει η γάτα σας στο καθαρισμένο δωμάτιο.

4. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι αποπαρασιτωμένη

Είναι σημαντικό να αποπαρασιτώνετε τη γάτα σας χορηγώντας της την κατάλληλη αντιπαρασιτική αγωγή περίπου κάθε 2-3 μήνες ώστε να παραμένει ασφαλής από ψύλλους και τσιμπούρια.

Ακόμα, είναι σημαντικό να έχετε το νου σας στη γάτα σας ώστε να αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, τις αλληλεπιδράσεις με τις μέλισσες. Το πιθανότερο είναι ότι αν μια μέλισσα την τσιμπήσει, η γάτα σας δεν θα πάθει τίποτα. Σε περίπτωση, όμως, που εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας.

5. Προσέχετε με τις ανοιχτές πόρτες και παράθυρα

Σε περίπτωση που η γάτα σας δεν έχει κάποιον περιφραγμένο εξωτερικό χώρο όπου μπορεί να βγει με ασφάλεια, προσέχετε ιδιαίτερα μην φύγει όταν ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα για να αερίσετε το σπίτι. Επίσης, μεγάλη προσοχή χρειάζεται και η ανάκλιση των παραθύρων, καθώς μια γάτα μπορεί να παγιδευτεί στο άνοιγμα και να τραυματιστεί σοβαρά. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε ανθεκτικές σίτες στα παράθυρα, ή ειδικό πλέγμα στην αυλή ή στο μπαλκόνι.

Τι να κάνετε αν τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα τη γάτα σας
Μια αλλεργική αντίδραση απαιτεί επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα.
6. Αποφύγετε τα τοξικά φυτά στον κήπο ή στο σπίτι

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στην άνοιξη είναι τα λουλούδια που ανθίζουν και τα φυτά που θεριεύουν. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να κάνετε μια έρευνα σχετικά με τα φυτά που είναι τοξικά για τα κατοικίδια, όπως είναι οι κρίνοι, καθώς πολλά απ’ αυτά μπορεί να δηλητηριάσουν τη γάτα σας. Σε περίπτωση που έχετε τέτοια φυτά, περιορίστε τα σε δωμάτια ή σημεία στα οποία η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση.

Αν έχετε κήπο με γκαζόν, προσπαθήστε να το κουρεύετε συστηματικά, καθώς οι σπόροι του μπορούν να μπουν ανάμεσα στα δάχτυλά της, στα αυτιά ή στα μάτια της, προκαλώντας μολύνσεις. Ακόμα, καθαρίζετε τη γύρη απ’ όσες επιφάνειες μπορείτε, ώστε να αποφύγετε την εμφάνιση αλλεργιών.

7. Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα

Τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, και τα δολώματα για σαλιγκάρια είναι πολύ επικίνδυνα για τη γάτα σας. Αποφύγετε εντελώς τη χρήση τους

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos