Τι πρέπει να κάνετε ώστε ο σκύλος σας να είναι πανέτοιμος να απολαύσει την άνοιξη

01 Απριλίου 2024 15:04

Η άνοιξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και εμείς χαιρόμαστε που βλέπουμε τη φύση να αλλάζει, τα λουλούδια να ανθίζουν και τη μέρα να μεγαλώνει. Και φυσικά ετοιμαζόμαστε για εξορμήσεις, για ατελείωτες βόλτες αλλά και διάφορα εκτός σπιτιού σπορ.

Τι γίνεται όμως με τον σκύλο μας; Τα ίδια ακριβώς. Και αυτός απολαμβάνει την αλλαγή του καιρού και ετοιμάζεται για τις βόλτες που του έχουμε υποσχεθεί.

Πριν όμως ξεκινήσετε να χαίρεστε την άνοιξη, αφιερώστε του λίγο χρόνο και βεβαιωθείτε ότι και εκείνος είναι πανέτοιμος για την υπέροχη αυτή εποχή.

Δείτε λοιπόν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να γίνει η μετάβαση στην άνοιξη λίγο πιο εύκολη για εσάς και τον πολύτιμο σκύλο σας.

Ξεκινάμε το βούρτσισμα

Η άνοιξη είναι η εποχή που τα περισσότερα σκυλιά θα αρχίσουν να ρίχνουν τις περιττές -συχνά πολλές- τρίχες τους. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε την κατάσταση είναι με τακτικά βουρτσίσματα. Ανάλογα με το τρίχωμα του σκύλου σας, υπάρχουν στην αγορά βούρτσες ειδικά σχεδιασμένες για να αφαιρούν τις περιττές τρίχες. Αν ο σκύλος σας έχει πολλή τριχόπτωση, καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος είναι ο πιο κατάλληλος να σας συμβουλέψει.

Και μετά από ένα ωραίο σχολαστικό βούρτσισμα, κάντε τον ένα μπανάκι, καθαρίστε τα αυτιά του και κόψτε τα νύχια του, αν έχει περάσει λίγος καιρός.

Προλαμβάνουμε τους ψύλλους, τα τσιμπούρια και τα διάφορα έντομα

Εάν δεν χρησιμοποιείτε φάρμακα για ψύλλους, τσιμπούρια κτλ όλον το χρόνο, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, περνάμε όλο και περισσότερο καιρό σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα διάφορα παράσιτα κάνουν την εμφάνισή τους. Είναι ευκολότερο να προλάβετε αυτά τα παράσιτα παρά να τα ξεφορτωθείτε μετά, για αυτό και η πρόληψη είναι το κλειδί. Συζητήστε φυσικά με τον κτηνίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για τον σκύλο σας.

Αντιμετωπίζουμε τις εποχιακές αλλεργίες

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και πολλά κατοικίδια ζώα υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες. Τα δε συμπτώματα είναι παρόμοια με τα δικά μας: ρινική καταρροή, υγρά μάτια, κνησμός, βήχας ή φτάρνισμα. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας με τις αλλεργίες του. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μη δώσετε από μόνοι σας κάποιο φάρμακο αλλά επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Καθαρίζουμε τα πράγματα του σκύλου

Καθώς καθαρίζετε το σπίτι για την άνοιξη, μαζεύετε χαλιά και ανανεώνεστε γενικά, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε και όλα τα πράγματα του σκύλου σας. Ένα πλύσιμο με ένα ήπιο απορρυπαντικό ή λίγο ξύδι είναι αρκετό για να απαλλαγούμε από τις τρίχες και τα βακτήρια από το κρεβάτι του. Πλύνετε επίσης όλα τα παιχνίδια του, καθαρίστε σχολαστικά και απολυμάνετε τα πιάτα φαγητού του. Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να ελέγξετε το κολάρο, το λουρί και τα άλλα αξεσουάρ του. Καθαρίστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες ή αντικαταστήστε τα εάν είναι φθαρμένα ή δεν έχουν πλέον το σωστό μέγεθος.

Ελέγχουμε τον κήπο ή την αυλή μας

Ελέγξτε το φράχτη σας στον κήπο ή την αυλή σας για τυχόν τρύπες ή άλλα σημεία από τα οποία ο σκύλος σας θα μπορούσε να δραπετεύσει και ελέγξτε επίσης το χώρο για πιθανούς άλλους κινδύνους.

Τσεκάρουμε το βιβλιάριο υγείας του

Επειδή αυτήν την εποχή ξεκινάμε ταξίδια και εκδρομές, καλό θα ήταν να τσεκάρετε το βιβλιάριο υγείας του ζώου σας ώστε να είναι απόλυτα ενημερωμένο. Δείτε για εμβόλια, μικροτσίπ και όλα τα σχετικά. Ο νόμος πλέον είναι αυστηρός και καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Ξεκινάμε την άσκηση σιγά σιγά

Η άνοιξη είναι μια εξαιρετική στιγμή για να εξερευνήσετε την ύπαιθρο με τον σκύλο σας. Μπορείτε να πάτε για πεζοπορία, τζόκινγκ και άλλες δραστηριότητες μαζί. Αν όμως ο σκύλος σας έχει ξεμάθει λόγω της τεμπελιάς του χειμώνα και είναι εκτός φόρμας, ίσως χρειαστεί να πάρετε τα πράγματα αργά και χαλαρά. Πάρτε το λοιπόν αργά στην αρχή και προσέξτε για σημάδια δυσφορίας ή εξάντλησης του ζώου σας.

Προσέχουμε με τον καθαρισμό του σπιτιού

Η άνοιξη είναι η κλασική εποχή για να καθαρίσετε λεπτομερώς το σπίτι σας- εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς, πολλά προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε ενδέχεται να είναι επιβλαβή για τον σκύλο μας. Για αυτό αναζητήστε καθαριστικά φιλικά προς το περιβάλλον και τα κατοικίδια, ασφαλίζοντάς τα ταυτόχρονα σε μέρη που εκείνος δεν μπορεί να τα φτάσει.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos