Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας

06 Οκτωβρίου 2012 16:13

Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα- τόσο στα διαρθρωτικά μέτρα όσο και στα δημοσιονομικά-και ότι η δουλειά συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την άλλη βδομάδα.

Δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση με την τρόικα σήμερα σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καθώς τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί μαζί για το Λουξεμβούργο. Ο υπουργός και οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν επαφές μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυτή η στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κατευθύνεται προς το Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από το Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα περιμένει μια δήλωση από τον Όλι Ρεν,την Κριστίν Λαγκάρντ και το Μάριο Ντράγκι ότι «υπάρχει πρόοδος», μετά την παρουσίαση της κατάστασης που θα γίνει από την ελληνική πλευρά. Είναι σαφές, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει μαζί τα μέτρα του 2013 και του 2014, ύψους, 13,6 δισ. και στο πλαίσιο αυτό γίνονται προσπάθειες για να κλείσουν τα μέτωπα τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στα διαρθρωτικά μέτρα.

Η τρόικα θα επιστρέψει μαζί με τον κ. Στουρνάρα στην Αθήνα μετά το Eurogroup, και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στην Αθήνα και την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Στο θέμα της συνδυαστικής ρήτρας η τρόικα δεν έχει δεχτεί ακόμα την ένταξή της στη συμφωνία, αλλά το συζητά, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως θετικό.

Τέλος, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι είναι επιθυμητό η δόση να εκταμιευθεί έγκαιρα, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί και στα μέσα Νοεμβρίου και γενικότερα όσο διαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Στη σημερινή συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 3,5 ώρες, βασικό αντικείμενο ήταν ο εγχώριος πιστωτικός τομέας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκ του λόγου αυτού, προσήλθε στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σημειώνεται ότι, από το δάνειο των 31,6 δις. ευρώ, περίπου 24 δισ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω του Ταμείου, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη συνάντηση με την τρόικα, μετέβησαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Καθώς, μετά τις τράπεζες, συζητήθηκαν τόσο τα δημοσιονομικά θέματα (ειδικά για το 2013, από το υπουργείο λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα ζητεί μέτρα 9 δισ. ευρώ), όσο και τα διαρθρωτικά (υποχρεώσεις βάσει του μνημονίου). Και «αγκάθι» παραμένει ακόμη η πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 (το υπουργείο εκτιμά ύφεση 3,8% και η τρόικα την ανεβάζει στο 5%), από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos