Τυπογραφείο στην Ταϊλάνδη μπλόκαρε δημοσίευση άρθρου

02 Δεκεμβρίου 2015 21:40

Το τυπογραφείο που τυπώνει την εφημερίδα International New York Times στην Ταϊλάνδη αρνήθηκε να τυπώσει άρθρο μέσα από το οποίο ξεδιπλωνόταν το δυσοίωνο μέλλον της χώρας. Ετσι, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με ένα λευκό κενό στο κέντρο της πρώτης της σελίδας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τυπογραφείου, το περιεχόμενο του κομμένου άρθρου ήταν υπερβολικά ευαίσθητο, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται τι επακριβώς ενόχλησε.

Το άρθρο με τίτλο «Tα πνεύματα της Ταϊλάνδης βουλιάζουν μαζί με την οικονομία» περιγράφει λεπτομερώς την αποθνήσκουσα οικονομία, την απαισιοδοξία έπειτα από χρόνια πολιτικού αναβρασμού και την ανησυχία για τη βασιλική διαδοχή. Η στρατιωτική χούντα ανέλαβε τα ηνία της Χώρας του Χαμόγελου με πραξικόπημα στις 2 Μαΐου 2014, και εκλογές, παρότι υπεσχημένες, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από το 2017.

 

Η συζήτηση σχετικά με τη μοναρχία είναι ένα άκρως ευαίσθητο θέμα στην Ταϊλάνδη, όπου δρακόντειοι νόμοι περιορίζουν κάθε ανοικτή συζήτηση για τη βασιλική οικογένεια. Ομως η ελευθερία του λόγου περιορίστηκε ακόμα περισσότερο από το στρατιωτικό καθεστώς, με αποτέλεσμα πολλοί δημοσιογράφοι και έντυπα να αυτολογοκρίνονται, προκειμένου να μην θίξουν τη χούντα. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται στην απόφαση μη δημοσίευσης του άρθρου.

Αξιωματούχος της Eastern Printing Co., που τυπώνει την εφημερίδα, δήλωσε ότι το τυπογραφείο αποφάσισε να μην τυπώσει το άρθρο επειδή ήταν ανάρμοστο. Στη θέση του άρθρου δημοσιεύεται ένα σημείωμα δύο γραμμών που λέει «το άρθρο αυτό αφαιρέθηκε από το τυπογραφείο μας στην Ταϊλάνδη. Οι International New York Times και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην αφαίρεσή του».

Μεταξύ άλλων, το άρθρο αναφερόταν εκτενώς στην αναμενόμενη διαδοχή του ασθενούς 87χρονου Ταϊλανδού μονάρχη. Οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά στο Ταϊλανδό βασιλέα επισύρει ποινές από τριετή φυλάκιση μέχρι 15ετή κάθειρξη.

Στο χθεσινό φύλο υπάρχει ένα άλλο κενό στη σελίδα 6, όπου θα δημοσιευόταν η συνέχεια του άρθρου. Οι Ταϊλανδοί αναγνώστες που το επιθυμούν μπορούν να το διαβάσουν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά εντός τριμήνου που το τυπογραφείο της εφημερίδας μπλοκάρει τη δημοσίευση άρθρου για την Ταϊλάνδη. Ο ίδιος τυπογράφος αποφάσισε και δεν εκτύπωσε καθόλου την έκδοση της 22ας Σεπτεμβρίου επειδή περιείχε άρθρο για το μέλλον της ταϊλανδικής μοναρχίας, το οποίο και πάλι θεώρησε «πολύ ευαίσθητο υλικό». Οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» αναφέρουν ότι, εξαιτίας της λογοκρισίας, απειλών και παρενοχλήσεων προς τα ΜΜΕ και της εφαρμογής της ολοκληρωτικής νομοθεσίας, η χώρα μοιάζει να διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα της περιοχής όσον αφορά τους δημοσιογράφους και την ελευθερία της πληροφόρησης».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos