Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την αποφυγή του Brexit

02 Φεβρουαρίου 2016 10:29

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ αναφορικά με τα αιτήματα που έχει θέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός προκειμένου να ηγηθεί εκστρατείας κατά του Brexit στο επικείμενο δημοψήφισμα, με την ΕΕ να διαμηνύει στη Βρετανία πως οποιαδήποτε πρόοδος θα κατακτηθεί με «δυσκολία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνομιλεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου

 

Ωστόσο, χτες το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας για πρόοδο στις συνομιλίες, είπε ότι θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι τις προτάσεις του «για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ», δεν παρέλειψε όμως να τονίσει πως ακόμα δεν έχουν επιλυθεί «σημαντικά θέματα».

Εξάλλου, νωρίτερα χτες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο αντιπροσωπειών.

«Δεν αρκεί να συμφωνήσουν η Κομισιόν και οι δικηγόροι του Συμβουλίου, αυτή η διαδικασία ?τρέχει? σε 28 (χώρες-μέλη) και η Κομισιόν εργάζεται για όλα τα 28 κράτη-μέλη της Ενωσης» σημείωσε.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε ότι υπάρχει συμφωνία για άμεση εφαρμογή του λεγόμενου «φρένου έκτακτης ανάγκης». Το εν λόγω μέτρο προβλέπει τετραετή αποκλεισμό των νέων μεταναστών από την ΕΕ από τα κοινωνικά επιδόματα.

Η εφαρμογή του «φρένου» αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται στη Βρετανία για λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Στόχος του Λονδίνου είναι να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε οι όροι της να τεθούν σε δημοψήφισμα εντός του έτους με ερώτημα την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Ενα ακόμη θέμα ανοιχτό προς διαπραγμάτευση είναι η απαίτηση του Λονδίνου να έχουν οι χώρες εκτός Ευρωζώνης ίσα δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Δημοσκοπήσεις
Αίτημα που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Σίτι του Λονδίνου, στο οποίο, σύμφωνα με τους Financial Times, αντιτίθεται η Γαλλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Γάλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι βρετανικές μεταρρυθμίσεις και η προτεινόμενη ρήτρα για το φρένο θα πρέπει να σέβονται τις ευρωπαϊκές συνθήκες και «δεν θα πρέπει να δώσουν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος περισσότερες θεσμικές εξουσίες, έλεγχο, ή λόγο, ή δυνατότητα ψήφου απ' ό,τι του παρέχεται αυτήν τη στιγμή».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 42% των Βρετανών θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ενωση, σε σύγκριση με το 38% των ερωτηθέντων που επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η διαφορά αυτή των 4 ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη υπέρ του Brexit από τον Οκτώβριο του 2014.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos