Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα; Πώς να βοηθήσετε το ψάρι σας να ζήσει πολύ

09 Μαρτίου 2024 14:08

Γενικά, τα χρυσόψαρα ζουν 5-10 χρόνια στην αιχμαλωσία, αλλά υπάρχει περίπτωση ένα χρυσόψαρο να ζήσει ακόμα και 30 χρόνια σε μεγαλύτερες λιμνούλες.

Το πιο ηλικιωμένο χρυσόψαρο που έχει καταγραφεί έφτασε τη σοκαριστική ηλικία των 43 ετών! Το προσδόκιμο επιβίωσης ενός χρυσόψαρου κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Τα περισσότερα χρυσόψαρα καταλήγουν να γίνονται πολύ μεγάλα για το μέγεθος των μικρών ενυδρείων, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται και να χαλάει η ποιότητα του νερού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς ασθένειες λόγω της μειωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος από το χρόνιο στρες.

Ας δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το χρυσόψαρό σας να ζήσει με υγεία για πολλά χρόνια:

Προσδόκιμο επιβίωσης του χρυσόψαρου

Υπάρχουν διάφορα είδη χρυσόψαρων στη βιομηχανία των κατοικιδίων ζώων. Τα περισσότερα χρυσόψαρα comet, τα οποία είναι σχετικά μικρά και αδύνατα χρυσόψαρα με διχαλωτή ουρά που εκτρέφονται στην Αμερική, μπορούν να ζήσουν για τουλάχιστον 20 χρόνια. Οι περισσότερες πολυτελείς φυλές χρυσόψαρων μπορούν να φτάσουν μέχρι την εφηβεία, αλλά δύσκολα φτάνουν τα 20 έτη. Τα χρυσόψαρα αυτά έχουν ιδιαίτερα, στρογγυλά σώματα, γουρλωτά μάτια, και όμορφα λέπια. Πολλές γενιές χρυσόψαρων έχουν διασταυρωθεί με άλλα είδη για να δημιουργηθούν αυτή η εντυπωσιακή ποικιλία ψαριών, κάτι που έχει οδηγήσει στο μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσής τους από τα χρυσόψαρα comet.

Πώς να ζήσει περισσότερο το χρυσόψαρό σας

Για να βοηθήσετε το χρυσόψαρό σας να ζήσει περισσότερο, είναι σημαντικό να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα, το σωστό περιβάλλον, και μια ολοκληρωμένη διατροφή. Τις περισσότερες φορές ο κόσμος θεωρεί ότι τα χρυσόψαρα πεθαίνουν από γηρατειά, αλλά στην πραγματικότητα οι συχνότερες αιτίες θανάτου των χρυσόψαρων είναι ο περιορισμένος χώρος και η χαμηλή ποιότητα του νερού. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ανάγκες του χρυσόψαρού σας μεταβάλλονται όσο μεγαλώνει σε ηλικία και σε μέγεθος.

Μέγεθος ενυδρείου

Το μέγεθος του ενυδρείου είναι πολύ σημαντικό για την ευζωία και την υγεία του χρυσόψαρού σας. Τα ψάρια ξεκινούν τη ζωή τους έχοντας μικρό μέγεθος, αλλά πολλά χρυσόψαρα καταλήγουν τεράστια – μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο μέγεθος ενός πιάτου. Αν ξεκινήσετε με ένα μικρό ενυδρείο για ένα ψάρι, αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην αρχή, αλλά βάλτε στο πρόγραμμα να το αναβαθμίσετε σε μεγαλύτερο όσο μεγαλώνει το χρυσόψαρό σας τα επόμενα χρόνια. Ποτέ μα ποτέ μην περιορίζετε το χρυσόψαρό σας σε μια γυάλα. Τα χρυσόψαρα ευημερούν σε ενυδρεία με φίλτρο.

Ποιότητα νερού

Τα χρυσόψαρα πεινάνε πολύ, αλλά δεν μετατρέπουν την τροφή σε μάζα εύκολα, και παράγουν πολλές ακαθαρσίες οι οποίες καταλήγουν στο νερό του ενυδρείου τους. Επομένως, το νερό χρειάζεται συχνό καθάρισμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ψαριού που κολυμπά σε βρώμικο νερό δεν λειτουργεί καλά, προκαλώντας δευτερογενείς μολύνσεις λόγω των περιβαλλοντικών βακτηρίων και παρασίτων.

«Η 3 δευτερολέπτων μνήμη των χρυσόψαρων» και άλλοι 9 μύθοι για τα ζώα που καταρρίπτονται
Η μνήμη των χρυσόψαρων μπορεί να “χωρέσει” έως και τριών μηνών αναμνήσεις.
Διατροφή

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα διατροφής στα pet shop, διαθέσιμα για χρυσόψαρα. Συχνά, οι κηδεμόνες δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποια τροφή να επιλέξουν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να επιλέγουν τροφές αμφιβόλου ποιότητας. Όταν επιλέγετε τροφή για το χρυσόψαρό σας, είναι σημαντικό να προσέχετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τα χρυσόψαρα χρειάζονται περίπου 30% πρωτεΐνη στη διατροφή τους για τη συντήρηση του οργανισμού τους. Τα μικρά σε ηλικία χρυσόψαρα χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη (περίπου 35-45%). Τα χρυσόψαρα δεν χρειάζονται πολλά λιπαρά, λόγω της περιορισμένης δραστηριότητάς τους. Τα ενήλικα χρυσόψαρα χρειάζονται περίπου 6% λιπαρά στη διατροφή τους, ενώ τα μικρότερα σε ηλικία και τα σεξουαλικά ενεργά χρυσόψαρα χρειάζονται περίπου 10%.

Οι δίαιτες με νιφάδες είναι κατάλληλες μόνο για τα μικροσκοπικά ψάρια. Όταν το χρυσόψαρό σας είναι αρκετά μεγάλο, ξεκινήστε να το ταΐζετε τροφή σε μορφή pellet, τα οποία βγαίνουν σε πολύ μικρό μέγεθος με αποτέλεσμα να μπορούν να τα φάνε τα περισσότερα ψάρια. Τα pellets διατηρούν τη θρεπτική τους αξία πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ότι οι νιφάδες λόγω της χαμηλότερης αναλογίας επιφάνειας ανά μάζα.

Το ψάρι σας ενδέχεται να μην εκτιμήσει πολύ την αλλαγή από νιφάδες σε pellet, καθώς οι νιφάδες έχουν καλύτερη οσμή και γεύση. Τα pellets, όμως, είναι σίγουρα πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά για το ψάρι σας, οπότε θα πρέπει να επιμείνετε.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos