ΝΑΤΟ: Κράτη-μέλη αυξάνουν τις δαπάνες μετά τη δήλωση-σοκ του Τραμπ, φοβούμενοι ότι θα κερδίσει τις εκλογές

14 Φεβρουαρίου 2024 13:01

Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η ρωσική επιθετικότητα έχουν θορυβήσει τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που σπεύδουν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους, το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει σήμερα ότι 18 από τα 31 μέλη του θα πιάσουν φέτος τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, που έχει ορίσει η Συμμαχία για τις αμυντικές δαπάνες, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί καθώς αναπροσαρμόζονται οι Προϋπολογισμοί.

«Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι περίπου τα δύο τρίτα των συμμάχων θα αγγίξουν το 2% το 2024», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν αισθητά μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ γκρίνιαζε με κάθε ευκαιρία στους Ευρωπαίους συμμάχους επειδή δεν ξόδευαν αρκετά για να πιάσουν το όριο.

Η πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας Τραμπ τρομάζει το ΝΑΤΟ
Μόλις πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν πιάσει τον στόχο το 2016, ενώ σήμερα η Πολωνία δαπανά το 3,9% του ΑΕΠ της στην άμυνα, μπροστά από τις ΗΠΑ (3,1%), ενώ χώρες όπως η Ισπανία υπολείπονται αισθητά δαπανώντας λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ τους.

Ο Όλαφ Σολτς και ο Ντόναλντ Τουσκ καταδικάζουν τις δηλώσεις Τραμπ για τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ
Δεδηλωμένος σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ και οπαδός του απομονωτισμού, ο Τραμπ έχει απειλήσει παλαιότερα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη στρατιωτική συμμαχία που εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά επανήλθε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας σοκ σε Ευρωπαίους ηγέτες, όταν σε προεκλογική του ομιλία στη Νότια Καρολίνα δήλωσε ότι θα προέτρεπε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι θέλει» σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πιάνουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών.

Το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις έναντι του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πυροδοτεί έντονη ανησυχία στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στρατηγική κατευνασμού του Τραμπ
Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι λένε ότι η συνέχιση της αύξησης των αμυντικών δαπανών αποτελεί το πρώτο σκέλος μιας στρατηγικής περιορισμού των επικρίσεων του Τραμπ.

Το δεύτερο περιλαμβάνει τη στροφή της προσοχής του ΝΑΤΟ σε θέματα που είναι πιο σημαντικά για τον Τραμπ, όπως ο περιορισμός της Κίνας ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τέλος, οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να καταφύγουν σε ένα μείγμα κολακείας και γοητείας για να κερδίσουν τον θαυμασμό του.
«Γίνεται πολύς λόγος για τον Trump», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς έναν μελλοντικό Πρόεδρο Τραμπ; Βασικά, ένας συνδυασμός κολακείας και σταθερότητας».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos