Πάρος: Ανομβρία στο νησί – Χαμηλό ύψος υετού το φθινόπωρο και το χειμώνα

20 Φεβρουαρίου 2024 18:49

Δυστυχώς, οι συνθήκες ανομβρίας, αποτελούν μια δυσμενή σταθερά του μικροκλίματος της Πάρου τα τελευταία χρόνια.

Η κλιματική κρίση, φαίνεται να ασκεί επίδραση στις ούτως ή άλλως σχετικά άνυδρες περιόδους και να τις εντείνει καθώς το φαινόμενο της ευεργετικής βροχόπτωσης σπανίζει ολοένα και περισσότερο στο νησί.

Φέτος κατά την περίοδο του φθινοπώρου Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023 μόλις 161,20 χιλιοστά υετού καταγράφηκαν στην Πάρο. Επίσης κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο υετός που καταγράφηκε άγγιξε τα 94,80 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης φετινής ανομβρίας είναι ότι τα φράγματα ανασχέσεως όμβριων υδάτων που βρίσκονται μεταξύ των Καντινελιών της Νάουσας και του Μαραθιού, είναι ξερά.

Σημειώνεται ότι τα φράγματα συγκρατούν τα όμβρια ύδατα και βοηθούν στη διήθησή τους στο έδαφος ώστε να το ευεργετούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από το Μαράθι μέχρι το ποτάμι της Νάουσας,  τα νερά της βροχής να μην πέφτουν κατευθείαν στη θάλασσα αλλά να αξιοποιούνται προς όφελος μιας εκτεταμένης περιοχής.  

fragmata 102

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos