Πάρος – Σάντα Μαρία: Η παραχάραξη ενός ιστορικού τοπωνυμίου

24 Φεβρουαρίου 2024 16:24

Στη σύγχρονη παριανή κοινωνική καθημερινότητα, στο δημόσιο λόγο που εκφέρεται σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε συνεδριάσεις συλλόγων και φορέων, ακόμη και σε σημερινούς χάρτες της Πάρου, δύο κοντινές παραλίες βορειοανατολικά του νησιού και ανατολικά της Νάουσας, αναφέρονται ως Μεγάλη και Μικρή Σάντα Μαρία εντελώς λανθασμένα.

Με σεβασμό στην ιστορία του τόπου και στην τεκμηρίωση που παρέχεται από ιστορικές πηγές συμβολαίων ακινήτων στην περιοχή που ανοίγονται σε ιστορικό βάθος αιώνων, η παραλία που λανθασμένα σήμερα ονομάζεται Μεγάλη Σάντα Μαρία, ήταν γνωστή πάντοτε ως παραλία Φιλιζίου και είχε πάρει το όνομά της από το νησάκι Φιλίζι που βρισκόταν ακριβώς απέναντι.

Ως για τη λεγόμενη Μικρή Σάντα Μαρία, αυτή καταγράφεται στις αρχειακές πηγές, απλώς ως Σάντα Μαρία. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Ν. Αλιπράντη, η ονομασία οφείλεται «σε ξωκλήσι της Παναγίας. Εκεί ο ενετικός στόλος παραμένοντας για το ευλίμενο της τοποθεσίας ονόμασε το ναϊσκο Σάντα Μαρία κατά την εποχή της Ενετοκρατίας» (Τα τοπωνύμια της Πάρου, Αθήνα 1990).

Σάντα Μαρία
paralies santa maria

Η παραλία συνεπώς Σάντα Μαρία είναι μια, είναι μικρότερη από την παραλία Φιλιζίου και σχηματίζεται από δύο κολπίσκους, έναν μεγαλύτερο και έναν μικρότερο οι οποίοι από ψηλά θεωρούμενοι, σχηματίζουν το σχήμα της καρδιάς.

Όσο για την παραλία Φιλιζίου, η παραχάραξη του ονόματός της έγινε για εμπορικούς λόγους στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, τότε που το όνομα Σάντα Μαρία ήταν ασφαλώς πιο οικείο και ευκολοπρόφερτο για τους χιλιάδες Ιταλούς που κατέκλυζαν την Πάρο και την περιοχή καθώς τότε το νησί συνδεόταν ακτοπλοϊκώς με την Ιταλία.

Φιλίζι
filizi paralia

xartis santamaris

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos