Ρωσία: Επίδειξη δύναμης στη Δύση ο Πούτιν - «Δοκιμάσαμε με επιτυχία νέο πυρηνοκίνητο πύραυλο κρουζ, έτοιμος και ο Sarmat»

06 Οκτωβρίου 2023 11:43

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τελική δοκιμή ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου τύπου «κρουζ», με απεριόριστο βεληνεκές, ισχυρίστηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Τα σχόλια του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου έγιναν λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπός του απέρριψε δημοσίευμα των «New York Times», σύμφωνα με το οποίο, η δοκιμή του πυρηνοκίνητου όπλου, γνωστού ως «Burevestnik», ήταν επικείμενη.

Το πειραματικό όπλο, η ύπαρξη του οποίου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018, έχει δυνητικά απεριόριστο βεληνεκές, τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα και είναι ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, όπως αναφέρει το BBC.

Burevestnik: Ένας πυρηνικός πύραυλος Κρουζ παγκόσμιας εμβέλειας

Ο πύραυλος, με την ΝΑΤΟϊκή κωδική ονομασία Skyfall, λέγεται ότι τροφοδοτείται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθεί αφού προωθητήρες στερεού καυσίμου τον εκτοξεύσουν στον αέρα.

Οι «New York Times» και μία ομάδα ελέγχου των όπλων, η «Πρωτοβουλία κατά της Πυρηνικής Απειλής», αναφέρουν ότι οι προηγούμενες 13 γνωστές δοκιμές του συστήματος, μεταξύ 2017 και 2019, ήταν όλες ανεπιτυχείς.

Δορυφορικές εικόνες που είχαν ανέβει στα social media τον περασμένο μήνα έδειχναν ότι η Ρωσία είχε πρόσφατα κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της Αρκτικής, όπου στο παρελθόν οι σοβιετικές δυνάμεις έκαναν πυρηνικές δοκιμές.

Οι εικόνες έδειχναν κατασκευαστικές εργασίες στο «Novaya Zemlya», ένα νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βόρεια Θάλασσα του Μπάρεντς.

«Τώρα έχουμε ουσιαστικά τελειώσει τις εργασίες για τα σύγχρονα είδη στρατηγικών όπλων για τα οποία έχω μιλήσει και τα οποία ανακοίνωσα πριν από μερικά χρόνια», τόνισε χθες ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε δηλώσεις του στην ετήσια συγκέντρωση αναλυτών και δημοσιογράφων ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα «Sarmat», ένα άλλο βασικό στοιχείο της νέας γενιάς πυρηνικών όπλων της.

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένως υπενθυμίσει στην διεθνή κοινότητα την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, τόνισε πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον της Μόσχας. Σε περίπτωση, όπως είπε, που μια τέτοια επίθεση γινόταν αντιληπτή, «ένας τέτοιος αριθμός πυραύλων μας θα εμφανιζόταν στον αέρα, που ούτε ένας εχθρός δεν θα είχε πιθανότητες επιβίωσης».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη από το 1990, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τέτοιες δοκιμές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές, ενώ η Ρωσία την έχει υπογράψει και επικυρώσει. Θα ήταν θεωρητικά δυνατό η Δούμα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας, να ανακαλέσει την επικύρωσή της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από την πλευρά της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή και από τις δύο χώρες θα έριχνε κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών καθώς η κόντρα τους θεωρείται η χώρα τους η μεγαλύτερη των τελευταίων 60 ετών.

Τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά. «Όμως δεν υπάρχει ανάγκη», είπε ο Πούτιν, «η Ρωσία να ξαναγράψει το δόγμα της για την πραγματική χρήση των πυρηνικών όπλων, το οποίο λέει ότι μπορεί να τα εκτοξεύσει είτε ως απάντηση σε πυρηνικό πλήγμα εναντίον της είτε σε περίπτωση απειλής της ύπαρξης του κράτους. Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος με σώας τας φρένας και καθαρή μνήμη δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας», τόνισε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση του Ρώσου αναλυτή, Σεργκέι Καραγκάνοφ.

Αναφερόμενος στον ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλίο Ασφαλείας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα συμφωνηθούν με συναίνεση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ειδικότερα, αξίζουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Σχετικά με τις απώλειες των Ουκρανών, εκτίμησε ότι στο μέτωπο του πολέμου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 Ουκρανοί στρατιώτες από την έναρξη της αντεπίθεσης στις αρχές Ιουνίου, κι ότι το Κίεβο έχασε επίσης 557 άρματα μάχης και 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας δεν στρέφεται εναντίον κανενός κι ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων οδών εφοδιασμού με το Πεκίνο.

Για την Ευρώπη υποστήριξε ότι αποκλείει τη Ρωσία με ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, κι ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την Ουκρανία έβλαψαν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ασίας έγιναν πιο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Πούτιν είπε ότι η Αρμενία δεν άκουσε τις προτάσεις της Ρωσίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τέλος, υποστήριξε ότι το αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τον αρχηγό της ομάδας μισθοφόρων της Wagner Γεβγκένι Πριγκοζιν τον Αύγουστο ,δεν προκλήθηκε από «εξωτερικές παρεμβάσεις», όπως μια επίθεση με πυραύλους.

Είπε ότι ο αρχηγός των μισθοφόρων και άλλοι που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή βρέθηκαν να έχουν «θραύσματα χειροβομβίδας» στο σώμα τους, προσθέτοντας: «Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών μου το ανέφερε μόλις την άλλη μέρα».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos